Камерън иска повече активност в борбата срещу Ислямска държава

Трябва да унищожим този халифат без значение дали е в Ирак или в Сирия

19.07.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Камерън иска повече активност в борбата срещу Ислямска държава

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания трябва да засили ролята си в усилията за унищожаване на радикалната групировка "Ислямска държава" в Сирия, предаде Associated press.

Агенцията отбелязва, че с изказването си премиерът Камерън е дал най-директният сигнал досега, че правителството му ще търси разрешение от парламента за увеличаване на британската подкрепа за САЩ и съюзниците им в борбата срещу ислямистите, пише БТА.  

"Искам Великобритания да направи повече", коментира той в интервю за предаването "Среща с пресата" на NBC.

"Трябва да унищожим този халифат без значение дали е в Ирак или в Сирия", коментира Камерън.

Великобритания извършва разузнавателни полети и полети за презареждане във въздуха над Сирия, както и атаки в съседен Ирак.
Камерън направи изказването пред NBC, след като в петък бе съобщено, че британски военни пилоти на борда на самолети на международната коалиция, бореща се срещу групировката Ислямска държава, са участвали в нанасянето на удари по цели в Сирия въпреки несъгласието на британския парламент. Това предадоха Reuters и AFP, цитирайки британското министерство на отбраната.

Британската армия в момента има парламентарно разрешение за въздушни удари срещу джихадистите само в Ирак. Парламентът гласува против удари в Сирия през 2013 г.

По думите на Камерън законодателният орган трябва официално да разреши на британските военновъздушни сили да нанасят удари по позициите им в Сирия. Очаква се  гласуването по въпроса да се състои още през септември, след като депутатите се върнат от ваканцията си, посочва ТАСС.

Камерън заяви също пред NBC, че правителството му обсъжда как да разшири борбата си срещу радикалите и тези обсъждания включват и опозицията, допълва ДПА.

Премиерът даде това интервю, преди утре да изнесе реч, в която според "Даунинг стрийт" ще бъде изложена правителствената стратегия за борба с тероризма за идните пет години.