Франция нанесе първите си въздушни удари в Сирия

Съобщение на Елисейския дворец

27.09.2015 | 09:57
Франция нанесе първите си въздушни удари в Сирия

Франция обяви в неделя, 27 септември 2015, че е нанесла първите въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия.

Френското президентство съобщи:

„Нанесохме въздушни удари. На базата на събраните по време на двуседмичните въздушни операции разузнавателни данни и във връзка с автономността на решението ни за това и в координация с нашите партньори от коалицията“.

Франция потвърждава ангажимента си да се бори с терористичната заплаха на ИД. Ще удряме всеки път, когато националната ни сигурност е поставена на карта – се казва още в съобщeнието.

 

Офисът на френския президент съобщи, че френски самолети са ударили цели, определени по време на разузнавателните мисии, проведени предишните няколко дни. Франция е координирала операцията с регионалните партньори, съобщава Елисейският дворец.

Френски изтребители преди това извършваха удари по Ислямска държава в съседен Ирак.

Президентът Франсоа Оланд обяви в началото на септември, че Франция се готви да изпрати военни самолети в Сирия и започва с разузнавателни полети.

Франция, както и Великобритания се беше ограничила преди това с въздушни удари срещу Ислямска държава само в Ирак.

Великобритания обяви в началото на септември, че е провела удари с дрони срещу двама британски граждани в Сирия, съобщи ВВС.

Водената от САЩ коалиция провежда въздушни удари срещу джихадистите от Ислямска държава в Сирия и Ирак вече повече от година.

 

30 000 чуждестранни джихадисти

Франция е нанесла ударите още в четвъртък, 24 септември, пише Монд. Целите са били в Рака, град в централна Сирия.

Над 30 000 чуждестранни джихадисти са пристигнали в Сирия и Ирак от 2011, двойно повече от оценките, правени досега, съобщи NYT вчера.

Повечето от чужденците, които идват от 100 страни са се включили към Ислямска държава, която от една година контролира части от Сирия и Ирак. Американските представители, които са говорили с NYT са казали, че става дума за 15000 джихадисти от 80 страни. Президентът Барак Обама председателства във вторник в Ню Йорк международна среща за борбата с ИДИЛ в Ню Йорк.