Русия планира да създаде предна база за въздушни операции в Сирия

Говорител от Пентагона заяви, че в крайбрежната зона се наблюдава постоянен поток от хора и оборудване

15.09.2015 | 08:22 Редактор: Ирина Георгиева
Русия планира да създаде предна база за въздушни операции в Сирия

Последните действия на Русия в близост до сирийския град Латакия предполагат, че Москва планира да създаде "предна база за въздушни операции" там, пише BBC, позовавайки се на източници от САЩ.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис заяви, че в крайбрежната зона се наблюдава постоянен поток от хора и оборудване.

От Русия коментираха, че военното оборудване, което се изпраща в Сирия е да се помогне на правителството в борбата с ИД.

Москва е ключов съюзник на президента Асад по време на кървавата гражданска война в Сирия, която започна през 2011 година.

Американските власти също така се опасяват, че засилената руска подкрепа ще укрепи режима на президента Башар Асад точно, когато губи сили на бойното поле и ще усложни последните усилия за намиране на политическо решение на конфликта, пише кореспондентът на BBC в Ню Йорк Барбара Плет.

Коментарите от САЩ идват само дни след като сирийските държавни медии съобщиха, че два руски товарни самолета са кацнали с 80 тона хуманитарна помощ в Сирия.

Самолетите са прелетяли близо до въздушната база до Латакия - крепостта на президента Асад.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че самолетите са превозвали материали за изграждане на палатков лагер за бежанци.