Граничната телена ограда на Унгария със Сърбия е готова предсрочно

От средата на септември преминаването на унгарската граница по незаконен начин ще бъде санкционирано

30.08.2015 | 11:15 Редактор: Ирина Георгиева
Граничната телена ограда на Унгария със Сърбия е готова предсрочно

Унгарските власти положиха предсрочно телените заграждения по границата със Сърбия, пише БНР. Изграждането им бе ускорено с нарастването на притока от имигранти. Крайният срок беше 31 август, съобщиха от унгарското министерство на отбраната.

Телената ограда се състои от три наложени една върху друга спирали от бодлива тел. Тя е разположена по цялата дължина на 175-км граница със Сърбия. Съоръжението ще бъде допълнено с четириметрова ограда, чието изграждане вече е започнато от армията. 

1000 гранични полицаи вече са разположени от унгарската страна и още 2000 ще се присъединят към тях от 1 септември. Въпреки всичко тази седмица около 10 000 митранти успяха да преминат през сръбската граница и да влязат в Унгария.

От унгарският правителствен пресцентър съобщиха още, че от средата на септември преминаването на границата по незаконен начин ще бъде считано за престъпление и ще бъде санкционирано.

Във връзка с планираните от правителството гранично контролно-пропусквателни пунктове, министърът заяви, че всеки мигрант ще бъде помолен да се регистрира на тях. Транзитните зони ще се определят на тези гранични пунктове, задачата, на които ще бъде да приемат мигрантите и да дадат на Службата за имиграция и гражданство да разгледат техните случаи. Хората, които влизат в страната по този начи ще бъдат третирани справедливо в съответствие със законите на Унгария и ЕС.

Имигрантите не трябва да влизат в страната нелегално, а чрез това ГКПП, на което да подадат молба за статут на бежанец и където да поискат да влязат в ЕС, пише още правителството.