BBC: Българо-унгарска престъпна мрежа стои зад смъртта на мигрантите в Австрия

Потвърдена е смъртта на 71 души

28.08.2015 | 14:20 Редактор: Ирина Георгиева
BBC: Българо-унгарска престъпна мрежа стои зад смъртта на мигрантите в Австрия

В Унгария са задържани трима души, заподозрени, че са карали камиона в Австрия, в който бяха открити мъртви мигрантипише BBC. Двама от тях са българи, допълни австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и представители на полицията

Единият е лице с ливански корени и български паспорт, на чието име се води камионът. Вторият българин е бил един от двамата шофьори на тежкотоварния автомобил. Третият заловен е унгарец, който е бил другият шофьор.

"Има сведения, че става въпрос за българо-унгарска операция за трафик на хора", потвърди полицейският началник на граничната австрийска провинция Бургенланд Ханс Питър Доскозил. 

Камионът носи емблемата на компания от Словакия, от която заявяват, че вече не са негови собственици. Той е бил регистриран на името на румънски гражданин в Кечкемет, град в централна Унгария, и е напуснал Будапеща в сряда сутринта. 

Точният брой на телата е 71 души - 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Полицията съобщи, че жертвите са бежанци от Сирия и вероятно са починали вследствие на задушаване в превозното средство.