Около 50 мигранти са намерени мъртви в камиони в Австрия

Зловещото откритие идва на фона на среща на върха в Австрия, посветена на координацията на мерките за прием на мигранти

27.08.2015 | 17:21 Редактор: Ирина Георгиева
Около 50 мигранти са намерени мъртви в камиони в Австрия

Австрийските власти съобщиха, че са открили поне 20 мъртви мигранти в камион близо до източната граница с Унгария, съобщи BBC.

Броя на загиналите може да надхвърля 50 души, допълват силите на реда.

Зловещото откритие идва на фона на среща на върха в Австрия, посветена на координацията на мерките за прием на мигранти.

Десетки хиляди мигранти, бягащи от конфликтите в Близкия Изток и Африка се опитват да си проправят път към Европа.

Австрийските власти съобщиха, че в камиона има между 20 и 50 тела, ако се съди по размера му. Те описват смъртта им като ужасно престъпление.

Камионът е бил паркиран на отбивка A4, на главния път за Виена в близост до град Парндорф. Автомобилът е оставен там на 26 август, но е открит едва на другия ден.

"Черен ден"

Жертвите са били мъртви от известно време. Министърът на вътрешните работи на Австрия Йоанна Микл-Лaйтнер коментира, че днес е "мрачен ден" и че е съпричастна с болката на семействата на загиналите.

Трагедията отново подчертава спешната необходимост от политика на ЕС за защита на мигрантите и за борба срещу трафика на хора, коментира министър Микл-Лaйтнер.

Рекордният брой от 107 500 мигранта са прекосили границите на ЕС миналия месец, а на 26 август полицията е преброила повече от 3000 души, преминаващи в Сърбия.

Германия призова всички европейски държави да споделят тежестта.