Производители на вина в Русия против забрана за внос на винени суровини

Подобни мерки ще намалят производството с една трета, смятат експерти от бранша

23.08.2015 | 17:30 Редактор: Мариета Иванова
 Производители на вина в Русия против забрана за внос на винени суровини

Съюзът на лозарите и винопроизводителите в Русия се обяви противопоставя на въвеждането на забрана за внос на суровини за производство на вино, заяви в радиоинтервю президентът на организацията Леонид Попович, предава ТАСС. По думите му подобна мярка ще намали производството на вино в Русия с една трета.

 „Ние внасяме материал за производство на вино, това е обичайна практика. Тук се бутилира, след което се нарича руско вино и се продава прекрасно. Тези вина формират около една трета от продажбите на всички вина. Сега не трябва да има забрана, защото тогава ще загуби една трета от производството”, коментира той.

Възможността за забрана на внос на винена суровина в Русия не се изключва. Властите дават време на производителите постепенно да заменят вноса, отбелязва ТАСС.

В неделя министърът на земеделието Александър Ткачев остро се противопостави на използването на вносна продукция за производство на руски вина. Министърът е коментира, че подобни практики трябва да бъдат пресечени или чрез увеличаване на митата за внос на подобна продукция, за да направят подобен внос неизгоден, или да се наложи пълна забрана, коментира той.