Как да разберем дали бутилка вино е фалшива

Важно е състоянието на етикета и тапата

22.05.2015 | 16:28 Редактор: Велко Каменов
Как да разберем дали бутилка вино е фалшива

Като всяка скъпа колекционерска стока, бутилки вино също се фалшифицират. Морийн Дауни, основател на Chai Consulting, се специализира в разпознаването на фалшификатите и така получава прякора „Шерлок Холмс на  виното.”

„За съжаление почти със сигурност може да се каже, че всеки, който е колекционирал и купувал вино през последните 15 години, е купил поне една фалшива бутилка”, предупреди Дауни колекционерите.

За да познае дали бутилка вино е истинска, освен на многогодишния си опит Дауни разчита на увеличителен иструмент, фенерчета със синя светлина и бръснарски  ножчета.

„Съставът на етикета и лепилото върху бутилките се изменя с течение на годините. В тях има химически вещества и в зависимост от това как реагират, поставени под синя светлина, можете да установите колко стара е бутилката”, разкрива тя.

„Увеличението помага при разглеждането на порите на хартията на етикета, качеството на печат, шрифта и големината на шрифта. Търся остри линии, те се появяват при качествен печат, без значение дали става въпрос за по-обикновена печатна машина или за професионална. Не трябва очертанията да са толкова неясни, като от мастиленоструен принтер”, продължава Дауни.

Друг начин да разпознаем фалшификата е тапата на бутилката. Често фалшификаторите поставят тапи с различна дължина, или ги оставят ненадписани.