Тройката се среща с гръцкия финансов министър в Атина

Ципрас се опитва да се справи с бунта в Сириза

31.07.2015 | 11:08 Редактор: Велко Каменов
Тройката се среща с гръцкия финансов министър в Атина

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос ще посрещне представители на ЕС, МВФ и ЕЦБ днес в Атина, съобщава Bloomberg. В същото време премиерът Алексис Ципрас се опитва да се справи с бунта в собствената му партия.

На среща на Сириза Ципрас е предизвикал съпартийците си, ако могат да изберат по-добро правителство и министър-председател, които да договорят по-добри условия по спасителния пакет. „Който смята, че друго правителство, или друг министър-председател ще се справят по-добре, нека говори”, заявил Ципрас. Никой от партията не отговорил.

Сириза ще се събере на конференция през септември, на която ще гласува или ще обсъди 86-милиардият спасителен пакет за Гърция. Интересното е, че тази партийна среща през септември вероятно ще се състои след като спасителният пакет вече трябва да е предоговорен.

Засега МВФ няма да участва в третия спасителен пакет за Гърция. Условието на институцията, за да се включи в помощта, е гръцкият дълг да бъде намален – нещо, с което Германия не е съгласна. Без участието на МВФ в спасителния пакет обаче ще е по-трудно немският парламент да подкрепи финансовата помощ в пълен размер.