Намаляването на дълга е най-важният въпрос за Гърция: Коригън

Кевин Коригън, Lombard Odier Investment Managers

27.07.2015 | 18:00
Намаляването на дълга е най-важният въпрос за Гърция: Коригън

Как Кевин Коригън от Lombard Odier Investment Managers вижда проблемите за Гърция и кой е най-важен сред всички. Коригън разговаря с Джон Феро в студиото на Bloomberg в Лондон на 27 юли 2015.


Още по темата

Гърция разочарова всички в последните месеци, но най-вече гърците - вижте какво правят. Ще успеят ли да го направят? И колко време ще мине преди да говорим отново сериозно за тях и какво означава за инструментите с фиксирана доходност?

Това e силно дисфункционална ситуация. Крайните срокове, които май пак се променят не са най-големият проблем. Най-големият проблем според мен трябва да е облекчението на дълга и до каква степен ще видим раздвижване там?

Германците казват, че няма да има подстригване, МВФ - че искат облекчение и накрая всички твърдят, че има сътрудничество. Това означава, че ще има преструктуриране. Суапова сделка.

Смятам, че в този момент говоренето ще се усили. Като инвеститор в инструменти с фиксирана доходност, дори да не инвестирате пряко в гръцки дълг, накрая трябва да следите риска от дефолт и фундаменталното качество на кредита, когато избирате какви облигации да купите.

За съжаление традиционните пазари казват - аз имам най-голям дълг, моля ви, заемете ми повече. Обикновено това става. А уроците от Гърция са - ако не стигнете дотам като инвеститор, може би по-добре да спрете.

 

Ако говорим на корпоративен език, скоро ще им трябва ново CEO. Кога според вас ще сменят своето CEO? Министър-председателя?

Те имат няколко, може би търсят друг. Ципрас не успя да изпълни условията досега. Но тук не става дума за този проблем. Не е в мениджмънта. Става дума за баланса. За преструктуриране на баланса. Тук е проблемът.