Реакциите след споразумението с Иран

Споразумението за ядрената програма на Иран бе прието разнопосочно от световните лидери.

15.07.2015 | 12:31 Редактор: Велко Каменов
Реакциите след споразумението с Иран

Иран  и „шесторката” постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на страната, според което ключовите ядрени обекти на Иран ще бъдат проверявани от инспектори по всяко време. При изпълнение на условията на споразумението, санкциите срещу Иран ще бъдат вдигнати.

Барак Обама изрази удовлетворение от споразумението и заяви, че е против всякакви актове срещу сделката. „Благодарение на споразумението, международната общност ще има възможността да удостовери това, че Иран няма да разработи ядрено оръжие. Всички пътища към ядреното оръжие са отрязани. И режимът за проверки и прозрачност, необходим за изпълнението на тази цел, ще бъде въведен. Споразумението не се гради върху доверие, а върху доказателства. Инспекторите ще имат достъп до ключовите ядрени обекти на Иран 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Когато Иран предприеме действия по изпълнение на споразумението, ще облекчим санкциите, които въведохме заради ядрената програма на страната. Ако Иран наруши споразумението, всички санкции отново ще бъдат наложени. Ще наложа вето върху всеки нормативен акт, който би попречил на изпълнението на споразумението. Приветствам воденето на сериозен дебат в Конгреса по този въпрос, както и внимателното преглеждане на детайлите по споразумението”, заяви Обама.

„Това е споразумението, което искахме. Облекчаването на санкциите ще започне едва когато Иран изпълни ключовите си ангажименти по споразумението”, заяви държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обаче беше доста остър и критичен. „След десет години резултатът от това споразумение ще е нереформиран, безпощаден и много по-богат терористичен режим, с капацитет да произвежда много ядрени бомби, всъщност цял арсенал от ядрени оръжия, със средствата за създаването му. Каква шокираща историческа грешка! Израел няма да се обвързва с това споразумение с Иран, защото Иран продължава да иска унищожението ни”, заяви Нетаняху.

„Вярвам, че това е исторически момент. Постигаме споразумение, което не е идеално за никого, но това е, което можахме да свършим, и това е важно постижение за всеки един от нас”, заяви министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф.

„Споразумението ще доведе до създаването на опасен режим, който ще донесе милиарди долари на Иран с облекчението на санкциите и така ще отвори път за ядрена дейност в страната. Ако споразумението е толкова лошо, колкото смятам, че е в момента, ще направим всичко възможно, за да го спрем”, предупреди Джон Бьохнер, говорител на Камарата на представителите на САЩ.

Бившият държавен секретар и настоящ кандидат за президент Хилъри Клинтън пък определи споразумението като „важна стъпка, която да ограничи ядрената програма на Иран.”