Шесторката и Иран може да не спазят срока за сделка до 30 юни

Срещата е на 27 юни във Виена

26.06.2015 | 12:49
Шесторката и Иран може да не спазят срока за сделка до 30 юни

С навличане на преговорите по ядреното споразумение с Иран в критична фаза американските законодатели втвърдиха това срещу евентуално "слабо" споразумение и поставиха ограничения, които ако бъдат преминати, би трябвало да позволят на Конгреса да прекрати внимателно подготвения международен договор.

Няколко влиятелни законодатели казаха, че няма да позволят вдигането на санкциите преди Техеран да започне да спазва споразумението и настояха за строг мониторингов режим, при който инспектори да проверяват периодично всички обекти.

Те настояват още Техеран да разкрие старите измерения на ядрената си програма, особено след като държавният секретар Джон Кери сякаш смекчи американската позиция миналата седмица, заявявайки, че Иран не бива да се притиска по този въпрос.

 

"Тревожа се все повече за посоката на тези преговори и потенциалните червени линии, които може би се пресичат", каза сенаторът-републиканец Боб Коркър, председател на Комисията по външни отношения, цитиран от Ройтерс.

 

Към топ дипломатите от САЩ и Иран във Виена на 27 юни ще се присъединят външните министри на Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия - това е групата 5+1 на световните сили. Преговорите се очаква да не спазят самоналожения краен срок от 30 юни 2015, който трябва да сложи край на двугодишните срещи и дебат, целящи да ограничат иранската ядрена програма срещу вдигане на санкциите.

 

Още по темата

Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин, Bloomberg

Крайният срок за постигане на окончателно споразумение с Иран е 30 юни. Изтича в полунощ във вторник, виенско време. Никой не очаква сериозно преговарящите да спазят този краен срок. Досега те не са успявали да спазят нито един от крайните срокове за две години преговори.

Имаше доста риторика в последната седмица. Особено от иранците. Върховният лидер аятолах Хаменей явно отстъпва от някои ирански ангажименти - например достъпът до някои обекти или за иранските учени, които бяха поети в рамковото споразумение на 2 април 2015.

Дори се появиха някои опасения, които бяха изразени в САЩ за упорството на Америка да постигне споразумение, заради което явно се отказва от някои условия. Това обаче бе отхвърлено от американската администрация. Те казаха, че ангажиментите, поети на 2 април са същите, които Иран трябва да изпълни.

Накрая обаче, ако погледнем от далеч, виждаме много говорене от двете страни. Това, което се казва публично не е непременно това, което ще се каже на преговорите, водени при закрити врата в двореца Кобург във Виена. Вероятно другата седмица ще чуем от топ дипломатите на световните сили и Иран точно накъде вървят преговорите.

Ако сте инвеститор, готов да работи в Иран, ще видите икономика, която въпреки тежките санкции в последните няколко десетилетия, все още е икономика за около 370 млрд долара. Това е горе-долу като икономиката на Южна Африка.

Ще видите пазар с около 80 млн потребители. Колкото е населението на Германия. При това Иран е на четвърто място по запаси на петрол в света. Затова е цялото вълнение.

Но има някои причини, заради които хората не се блъскат да отидат в Иран. Първо - навикът. Хората свикнаха не доближават Иран заради санкциите. И освен това има опасения, че могат да бъдат наложени нови санкции на тази страна и тогава компаниите ще останат на сухо.