ООН оцени положително ролята на Иран в йеменската криза

Конфликтът в Йемен предстои да бъде обсъден в Женева на 14 юни

09.06.2015 | 09:07 Редактор: Мариета Иванова
ООН оцени положително ролята на Иран в йеменската криза

Иран оказва подкрепа и реагира положително на молбите за помощ за уреждане на конфликта в Йемен. Това заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Йемен Исмаил улд Шейх Ахмед в интервю за телевизия "Ал Джазира", предава БТА, цитирайки ТАСС.

"Аз разговарях с иранците, тяхната роля винаги е била положителна. Те винаги са предлагали хуманитарна подкрепа. Първоначално те искаха да изпратят кораб с хуманитарен товар в йеменското пристанище Ходейда, но след консултации го препратиха  в Джибути", заяви представителят на ООН. Той не пожела да коментира твърденията за всестранна подкрепа, която Техеран оказва на шиитските бунтовници хути в Йемен. - "Това не е нещо, за което съм готов да говоря, защото не мога да го докажа", отбеляза Шейх Ахмед.

Консултациите за обстановката в Йемен са планирани в Женева на 14 юни. Очаква се в тях да участват представители на противоборстващите страни - правителството и бунтовниците хути.

В Женева ще пристигнат също членове на Йеменската социалистическа партия, Йеменският сбор за реформи и Народната насъристка юнионистка организация.

Както заяви йеменското правителство, базиращо се понастоящем в Рияд, главна задача на срещата ще бъде изпълнението на резолюция на ООН номер 2216. Този приет от Съвета за сигурност на ООН документ предвижда налагане на забрана върху доставките на оръжия за шиитските бунтовници и осъжда техните "едностранни действия".