Франция шамароса Uber след протести

UberPop следва да бъде закрита, а колите на компанията конфискувани, ако возят пътници, коментира вътрешният министър Казньов

26.06.2015 | 10:39 Редактор: Мариета Иванова
Франция шамароса Uber след протести

Вътрешният министър на Франция разпоредени да бъде забранена услугата за споделено пътуване  UberPOP в страната след ден на  национални протести на френските таксиметрови шофьори, предава BBC.

Бернар Казньов заяви, че услугата е „нелегална“ и разпореди на полицията и прокурорите да задействат закриването й.

Разпореждането на френския вътрешен министър дойде след ден на протести на таксиметрови шофьори в страната, които изтъкнали, че базираната в САЩ компания краде препитанието им. На моменти недоволството им ескалирало.

По време на еднодневния протест ключови магистрали около Париж са били блокирани, както и били горени гуми. Бариери се появили и около Марсилия и Екс ан Прованс в югоизточната част на Франция.

В рамките на протестите коли на Uber са били преобърнати, а на други прозорците са били разбити.

Още по темата

Казньов заяви, че планира да се срещне с шефове на американската компания Uber за споделени пътувания (ride-hailing), но е категоричен, че най-евтината й услуга  UberPOP трябва да бъде спряна, предава БТА, позовавайки се на Associated press.

По думите на вътрешния министър при вчерашните протести на таксиметрови шофьори, недоволни от конкуренцията на нерегламентираните таксита, в цялата страна са били унищожени 70 автомобила, изпълняващи услугата, а 10 души са били арестувани.

Чрез UberPOP собственици на частни коли се свързват с клиента чрез онлайн приложение.

Във Франция практикуването на услугата е незаконно от 1 януари и за нея е предвидено наказание до една година затвор и глоба от 15 000 евро.