Оценката на Uber може да достигне 40 милиарда долара

Вторият кръг на финансиране ще изстреля компанията до най-скъпите на пазара

26.11.2014 | 12:50 Редактор: Велко Каменов
Оценката на Uber може да достигне 40 милиарда долара

Американската компания за заявки за такси Uber е близо до набиране на капитал, който ще я оцени на около 40 милиарда долара, предаде Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници.

Компанията вече веднъж набра средства през юни, когато беше оценена на 17 милиарда долара. Тогава това беше рекорд за технологичен стартъп в САЩ, който все още не е излязъл на борсата и разчита на директни инвестиции.

Изглежда интересът към компанията, осъществяваща връзка между потребители и шофьори чрез мобилно приложение, не е стихнал. Очаква се сред най-големите инвеститори в новия кръг на финансиране да участват инвестиционни компании като T. Rowe Price Group и Fidelity Investments. Инвестиционната компания T. Rowe Price Group досега не е инвестирала в Uber за разлика от Fidelity Investments.

При положение че оценката на Uber действително достигне 40 милиарда долара, компанията ще се изравни по стойност с имена като Salesforce.com, Delta Airlines и Kraft Foods Group.

Оценката може и да изглежда висока заради негативните коментари в пресата, пред които се изправя Uber напоследък, но изглежда инвеститорите очакват стойността на компанията да се повиши още, когато тя излезе на борсата.