ЕС планира да връща нелегални мигранти в родината им

Предвижда се и разширяване на правомощията на Frontex, така че агенцията сама да оценява кой има нужда от международна закрила

25.06.2015 | 11:57 Редактор: Мариета Иванова
ЕС планира да връща нелегални мигранти в родината им

Нелегалните мигранти да бъдат задържани в специални центрове, а тези, за които е възможно, бързо да бъдат връщани в родните им страни. Такъв план ще обсъждат днес лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието euobserver.com, цитирано от Investor.bg.

Предложението е част от по-широките разговори за справянето с нарастващата миграционна вълна, сигурността и работните места. Същевременно обаче се очаква Гърция да е във фокуса на вниманието по време на двудневната среща на Съвета на ЕС, която започва днес.

Новите предложения за мигрантите са залегнали в доклад, който ще се обсъжда на срещата и с който изданието разполага. В текстовете е записано, че в граничните райони ще се изграждат специални центрове, в които мигрантите ще бъдат настанявани, докато се определи дали имат нужда от международна закрила, или не.

В доклада е записано още, че Европейската комисия (ЕК) може да излезе с конкретен план за юридическото, финансово и операционно обезпечение на тези центрове през следващия месец.

Анонимен източник от ЕС съобщава, че държавите от ЕС настояват нелегалните мигранти да бъдат връщани в „безопасните страни на произход“. Агенцията за граничен контрол на ЕС - Frontex, трябва да бъде подсилена и да концентрира своята енергия върху политиките за връщане и повторен прием, подчертава изданието.

Лидерите на ЕС искат да разширят правомощията на Frontex, за да може агенцията да връща всеки, който не се квалифицира за международна закрила. В момента агенцията може да организира полети, с които да връща мигранти в страните им на произход само ако в операцията участват поне две държави членки на общността.

Бюджетът на агенцията за тази година беше увеличен на 26 млн. евро, основно заради операциите ѝ в района на Средиземноморието. Предвижда се той да бъде допълнително увеличен, като допълнителни 45 млн. евро ще бъдат отделени специално за бежанската вълна през Средиземно море.

Лидерите на ЕС искат да засилят и сътрудничеството със страните на произход и транзит, за да спрат миграционните потоци и да се справят с контрабандистите. Въпросите ще бъдат обсъдени с африканските нации по време на предстоящата конференция в Малта. В Будапеща пък се планира да бъде организирана конференция за справяне с мигрантските потоци от Западните Балкани.

Лидерите на ЕС ще обсъдят също така и преместването на 40 хил. души от Сирия и Еритрея, но предложението за разселването им на квотен принцип вероятно няма да бъде прието.

Лидерите на ЕС ще обсъдят и икономическия и паричен съюз, както и гръцката криза. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън ще представи тази вечер плановете си да организира референдум за напускане на Европейския съюз, а утре генералният секретар на Йенс Столтенберг НАТО ще направи презентация за отношенията на НАТО и ЕС.