МВР: С общи усилия можем да ограничим трафика на хора

Трафикът на хора е една от най-грубите форми на потъпкване на човешките права, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев

23.06.2015 | 17:53 Редактор: Ирина Георгиева
МВР: С общи усилия можем да ограничим трафика на хора

С общи усилия можем да ограничим трафика на хора - една от най-грубите форми на потъпкване на човешките права. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, който откри международна конференция на тема "Взаимодействието между механизмите за закрила на жертвите на трафик и предоставянето на убежище".

"Актуалността на темата за борбата с трафика на хора е безспорна. Днешната международна конференция е принос към системното обсъждане в широк обществен формат на политиките, стратегиите и практиките за противодействие на този вид престъпност - една от най-грубите форми на потъпкване на човешките права." - поясни заместник-министърът.

Българските правоприлагащи органи отчитат значимостта на проблема и работят системно и последователно за разкриването и доказване на този вид престъпна дейност, категоричен е заместник вътрешният министър, който е член на НКБТХ. По думите му темата на конференцията е изключително актуална и за първи път се поставя чрез разглеждане на взаимодействието между двата механизма. 

В МВР са обособени специализирани структури по предотвратяване, пресичане и разкриване престъпленията на организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора и изпирането на пари, придобити от тази дейност, поясни заместник-министър Георгиев пред участниците във форума. По думите му съществена роля за успешното разследване имат и паралелните финансови разследвания за определяне на количеството генериран капитал от трафик на хора, както и конфискацията на придобитото по този престъпен начин имущество. 

"Поради трансграничния характер на престъплението, МВР активно работи за задълбочаване и разширяване на международното сътрудничество за противодействие трафика на хора. По силата на сключени споразумения за полицейско сътрудничество е подобрен обменът на информация, извършват се паралелни разследвания, създават се съвместни екипи и се провеждат съвместни операции с цел пресичане дейността на организирани престъпни групи, осъществяващи трафик на хора." - посочи още заместник-министър Георгиев.

През последните години България, като външна граница на ЕС, е изправена пред сериозен натиск от смесени миграционни потоци - лица, отговарящи на критериите за получаване на международна закрила, и икономически имигранти, посочи заместник вътрешният министър. Според него  тенденцията България да се трансформира от транзитна държава към страна, привличаща имиграция, изисква предприемане на широк спектър от мерки за овладяване на възможен имиграционен натиск. По думите му една значителна стъпка в тази посока е повишената сетивност на граничния контрол и охраната на държавната граница, за което се влагат значителни финансови, човешки и технически ресурси. 

"Важен елемент от цялостната дейност представлява и осъществяването на ефективен контрол върху пребиваването на чужденци във вътрешността на страната. От началото на 2015 г. са проведени 65 специализирани полицейски операции за установяване и задържане на незаконно пребиваващи в страната чужденци, а на 1 април т.г. бе реализирана и национална специализирана операция." - отбеляза заместник-министър Георгиев.

По отношение на дейностите по превенция заместник вътрешният министър разясни правните механизми за защита, прилагани спрямо всички жертви на трафик на хора, независимо от тяхното гражданство и формите на експлоатация, на която са били подложени - национален механизъм за насочване и подпомагане на жертвите на трафик на хора и координационен механизъм за рефериране и обгрижване на непрудружени лица.

Важен аспект в успешната работа представляват координацията и доброто сътрудничество между полицейските органи, НКБТХ, прокуратурата, данъчните служби и други институции и неправителствени организации, работещи в областта на закрилата и подпомагането на жертвите. 

Форумът е организиран съвместно от Националната комисия за борба с трафик на хора /НКБТХ/, Съвета на Европа, Върховния комисариат за бежанците на ООН и фондация „Ханс Зайдел”.