Юнкер предупредил Ципрас, че Еврогрупата ще започне да се готви за Grexit

Информацията идва от немското издание Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

15.06.2015 | 13:06 Редактор: Велко Каменов
Юнкер предупредил Ципрас, че Еврогрупата ще започне да се готви за Grexit

В неделното си издание немският вестник Frankfurter Allgemeine пише, че по време на срещата между Жан Клод Юнкер и Ципрас през миналата седмица на 11 юни, Юнкер го е предупредил, че ако не се стигне до споразумение между Гърция и кредиторите, Еврогрупата ще предприеме действия, с които да се подготви за излизане на Гърция от еврозоната, съобщава Bloomberg.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се смяташе за по-благосклонен към гръцката позиция, но изглежда е променил позицията в течението на преговорите.

В неделя (14 юни) в Брюксел се проведоха нови преговори между Гърция и кредиторите, но те бяха крайно неуспешни, като продължиха едва 45 минути.  След края на срещата Европейската комисия публикува съобщение, в което заяви, че „предложенията на Гърция остават непълни.” Двете страни все още се разминават сериозно в мненията си за това какъв трябва да бъде първичният бюджетен излишък на Гърция и как страната ще го постигне.

В основата на разминаването на позициите на кредиторите и Гърция стоят 2 милиарда евро, които гръцкото правителство ще трябва да пести на година чрез намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците. Така фокусът се измества към 18 юни, когато ще се проведе среща на Еврогрупата в Люксембург.