Няколко десетки са жертвите на силното земетресение в Непал от 12 май

Спасителните операции продължават

13.05.2015 | 09:19 Редактор: Мариета Иванова
Няколко десетки са жертвите на силното земетресение в Непал от 12 май

Най-малко 65 души са загинали при земетресението от 7.3 по Рихтер на 12 май в Непал, предава BBC. Други около 2 хиляди са ранени, като се увеличават страховете, че броят на пострадалите ще расте. Спасителните операции в засегнатите райони продължават. Най-малко 17 са жертвите на силния земен трус в Индия.

Хиляди жители на Непал прекараха нощта на открито.

Епицентърът на земетресението от 12 май е бил на около 76 километра източно от столицата Катманду и близо до град Намче Базар. Половин час след него е последвал и втори трус с магнитуд от 6.3 по Рихтер, предава BBC. Вторичните трусове са били най-малко 29, предава ТАСС, като се позовава на индийски сеизмолози.  Такива продължава да има и сутринта на 13 май.

Най-силният трус е усетен в Индия, Тибет и Бангладеш. Вътрешният министър на Индия е информирал, че 16 души са били убити в щата Бихар и още един в Утар Прадеш. Официалните власти в Китай съобщават за един загинал в Тибет.

Сред най-засегнатите области в Непал са Долаха и  Синдупалчоу, североизточно от столицата Катманду, разположени източно от столицата. Официалните власти потвърждават за 26 смъртни случая, 20 от които в Чарикот.

На 25 април Непал беше ударен от друго земетресение с магнитуд от над 7 по Рихтер – 7.8, в резултат на което загинаха най-малко 8 хиляди души.

Премиерът Сушил Койрал призова за „кураж и търпение“ и се обърна към притеклите се на помощ на Непал на 25 април „да протегнат още веднъж ръка за помощ“.