Земетресение от 7.3 по Рихтер разлюля Непал (обновена)

При труса от преди две седмици с магнитуд от 7.4 загинаха повече от 8 хиляди души

12.05.2015 | 10:53 Редактор: Мариета Иванова
Земетресение от 7.3 по Рихтер разлюля Непал (обновена)

Ново мощно земетресение разлюля Непал. Трусът е бил с магнитуд от 7.3 по Рихтер, съобщават от EMSC - Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първоначалната информация на центъра беше, че трусът е бил със сила 7.1. Епицентърът на земетресението е бил на 82 километра от столицата Катманду и на 23 километра от пограничния град в югоизточната част на страна – Кодари на дълбочина 10 километра. Трусът е усетен от населението в 12.50 местно време.

Индийската метеорологична служба е отчела в 12.35 местно време земетресение с магнитуд от 7.1 по Рихтер, предава ТАСС.  От Геоложката служба на САЩ трусът е бил със сила от 7.4 по Рихтер.

След първия трус са последвали два по-слаби със сила от 5.6 и 6.3 по Рихтер.

 Най-малко 37 души са станали жертва на мощния трус, а други най-малко хиляда са били ранени, предава BBC. По информация на други медии жертвите са над 42 души, а ранените 1100.

Спасителните хеликоптери са били изпратени към североизточно от столицата на страната, където се предполага, че ситуацията е най-тежка. Говорител на правителството е коментирал пред BBC, че 31 от 75-те района в страната са били засегнати от природното бедствие.

Премиерът Сушил Койрал призова за „кураж и търпение“ и се обърна към притеклите се на помощ на Непал на 25 април „да протегнат още веднъж ръка за помощ“.

Последното мощно земетресение е било усетено и в северна Индия и Бангладеш. BBC съобщава за най-малко три жертви в Индия.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че  „българският посланик в Делхи е провел телефонен разговор с почетния консул на Република България в Непал след днешния трус с магнитуд 7.1 по Рихтер, регистриран на територията на страната. Към момента все още няма официална информация от непалските власти за резрушения или жертви“, посочват от МвнР и призовават всички, които имат информация за български граждани, които се намират в района на земетресението при нужда да се свържат със  Ситуационния център към външно министерство:

Дирекция „Ситуационен център”

+359 2 948 24 04;

+359 2 971 38 56;
е-mail: crisis@mfa.bg

Припомняме, че преди две седмици при друг трус от 7.4 по Рихтер загинаха над 8 хиляди души в Непал.