UNICEF: Над 1,7 милиона са засегнатите деца от земетресението в Непал

Тези деца се намират в най-опустошените от земния трус региони и се нуждаят от най-спешна хуманитарна помощ

29.04.2015 | 18:01 Редактор: Ирина Георгиева
UNICEF: Над 1,7 милиона са засегнатите деца от земетресението в Непал

Расте броят на засегнатите деца от земетресението в Непал, съобщи БТА, позовавайки се на данни на Детски фонд на ООН (UNICEF). Предполагаше се, че те са около 940 хиляди, но вече е ясно, че броят им надхвърля 1 милион и 700 хиляди. Тези деца се намират в най-опустошените от земния трус региони и се нуждаят от най-спешна хуманитарна помощ. 

От самото начало на бедствието, сумата, която му е необходима за хуманитарното подпомагане на децата в Непал, възлиза на над 50 милиона долара, сочат изчисления на Детския фонд на ООН, който работи на терен от самото начало на бедствието. С тези средства трябва да бъдат подпомогнати както децата, така и техните семейства - и то в ситуация, в която расте рискът от разпространението на заразни болести. 

UNICEF работи с партньорски организации и с други агенции на ООН, които също набират средства на неотложна помощ за най-уязвимите. Работата на терен със семействата и децата се очаква да продължи през следващите 3 месеца. 

По последни данни земетресението с магнитут от 7.9 по скалата на Рихтер е отнело живота на около 5 хиляди души и е ранило още 10 хиляди. Освен това други десетки хиляди са напуснали домовете си и живеят в палаткови лагери на открито в столицата Катманду и в другите най-засегнати райони в страната. 

"Животът на толкова много деца се превърнаха в кошмар - те се нуждаят от животоспасяваща помощ, в това число чиста питейна вода, подслон и санитарни условия", заяви Томо Хозуми, представител на UNICEF за Непал.

Той допълни: "Без достъп до безопасна питейна вода рискът от пренасянето на множество зарази сред децата е огромен. Множество семейства са в невъзможност да се предпазват дори от суровите атмосферни въздействия - като изгарящо слънце или поройни дъждове. Нашите очаквания са, че техните нужди ще се увеличават през следващите дни, тъй като получаваме информация и за все повече пострадали хора в по-отдалечените региони, които си мислехме, че не са толкова засегнати от земетресението".

Какво прави UNICEF на терен?

Още по темата

UNICEF работи с партньори на терен, за да достави спешна хуманитарна помощ, в това число чиста питейна вода и подслон. Детският фонд на ООН вече достави следното: палатки, хигиенични пособия, таблетки за прочистване на вода, одеяла към всички 
засегнати региони, но наличието на множество мъртви тела при епицентъра на земетресението предизвиква все по-голяма заплаха от избухването на епидемии; в голяма част от регионите само 1 на всеки 5 души имат достъп до чиста питейна вода. Танкери с чиста питейна се доставят в 16 лагера, които са по разпръснати по протежението на цялата столица и околностите й; Екипи идентифицират и помагат на децата, разделени от семействата си.

UNICEF предоставя и психологическа помощ на децата и родителите им, които са крайно травмирани от преживяното и е се намират в състояние на шок сред хиляди други хора в палатковите лагери. 

Повече от 80% от здравните заведения в най-тежко засегнатите региони са почти напълно разрушени. 274 от 323 училища в зоните на земетресението също са претърпели много сериозни щети, а някои са напълно унищожени. Това засилва необходимостта UNICEF и партньорите на терен да предоставят временно пространство и пособия за обучението на децата в училищна възраст, за да не бъде трайно прекъснат образователния процес. 

Как българите могат да помогнат?

1.    Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България 
2.    По банков път на следната дарителска сметка:
Райфайзенбанк ЕАД: 
IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF
Основание: Непал
3.    Чрез SMS с текст "NEPAL" на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

/Снимка: Facebook UNICEF/