Поне петима полицаи загинаха при сблъсъци в Македония

Други 30 души са ранени

10.05.2015 | 10:16 Редактор: Ирина Георгиева
Поне петима полицаи загинаха при сблъсъци в Македония

Поне петима полицаи загинаха при сблъсъци в Македония с въоръжена група от неидентифицирана съседна държава, съобщава BBC, позовавайки се на длъжностни лица.

Други 30 души са ранени при боевете в град Куманово, който се намира до северната граница с Косово и Сърбия.

Македонският вътрешен министър Гордана Янкуловска заяви, че "терористична група" е била въоръжена с бомби и с автоматични пушки. Тя добави, че борбата продължава, а групата планира атаки срещу държавни институции.

Някои от нападателите са били убити, а други 20 души са се предали, допълва министър Янкуловска. По думите й полицейската операция продължава за тези, които не са се предали.

Засега не е ясно дали има жертви сред цивилното население.

Пред репортери, министър Янкуловска описа петимата убити полицаи като "герои, дали живота си днес за Република Македония".

Полицейски бронирани автомобили изолираха предградието на града, който се намира на около 40км северно от македонската столица Скопие.

Говорителят на македонското вътрешно министерство Иво Котевски заяви, че полицаите, които провеждат операцията са "добре обучена група", която ще спре съпротивата.

"Операцията е рискована, защото това е област, с тесни улички. Полицията трябва да претърси къща по къща много внимателно." - каза Котевски пред AFP.

Свидетели са съобщили за интензивна стрелба в района, която продължава от 9 май сутринта.

Според Котевски някои от жителите на квартала Diva Naselba са приютили въоръжената група, която е влязла незаконно в страната.

Кметът на града, Зоран Дамяновски, призова местните хора да запазят спокойствие.

В сраженията участват предимно етнически албанци, пишат местните медии.

През 2001 г. бунтовници поискаха по-големи права за етническите албанци и започнаха въстание срещу правителството.

Допълнителен конфликт предизвика "отклонението" на мирното споразумение, което гарантира по-голямо признание на етническите албанци.

Македонският президент Георге Иванов, който беше на кратко посещение в Москва, се върна в страната, за да се справи с инцидента.

Македонското правителство в момента се намира под натиск, заради твърденията за незаконно подслушване и заради опит да се прикрие през 2011 г. смъртта на 22-годишен младеж, който бил пребит от полицията по време на следизборни празненства.

На 6 май имаше сблъсъци в Скопие между полицията и гражданите.

Политическата криза в Македония продължава от миналогодишните избори, когато опозиционна партия започна да твърди, че е имало изборни измами, денонсира правителството като диктатура и бойкотира парламента.