Престрелки в македонския град Куманово

09.05.2015 | 18:46 Редактор: Теодора Георгиева
Престрелки в македонския град Куманово

Най-малко трима души загинаха, а 20 са ранени при ожесточени престрелки между полицията и въоръжена терористична група в македонския град Куманово, които започнаха в ранната сутрин и продължават през целия ден. Училище и къщи горят. Кметът на града определи положението като "драматично", но призова гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации.

 

Драматична остава ситуацията в македонския град Куманово. Сраженията между полицаите и въоръжена терористична група от Косово продължава. По неофициална информация тя наброява 50-70 души. Те открили огън срещу органите на реда и хвърляли гранати по тях. И в момента се чуват изстрели и сирени на Бърза помощ. Над града прелитат хеликоптери. Съобщава се за три изцяло изгорели къщи, които са се ползвали като скривалище на терористите. Жителите на града са изплашени и напускат домовете си.

От вътрешното министерство на страната призовават гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да "запазят спокойствие". Организирана е акция за разбиване на въоръжена група, която имала за цел да организира редица нападения на държавни институции в Македония. Във връзка с напрегнатата ситуация Сърбия увеличи броя на полицаите на границата с Македония.


На този фон снощи за четвърти пореден ден в Скопие се проведоха демоснтрации против управлението на премиера Никола Груевски. Силите за сигурност блокираха достъпа до сградата на министерския съвет.