Google подпомага откриването на оцелели в Непал с платформата Person Finder

Чрез платформата Person Finder може да бъде споделяна информация за хора в района на земетресението в Непал.

28.04.2015 | 12:45 Редактор: Велко Каменов
Google подпомага откриването на оцелели в Непал с платформата Person Finder

Платформата Google Person Finder дава възможност за търсене и споделяне на сведения за хора, които са били в района на тежкото земетресение в Непал, взело много жертви, съобщава Bloomberg. Достъпът до платформата може да стане през интернет или чрез смс, пояснява инженерът в Google Антъни Бакстър.  

„В Непал достъпът може и да става чрез кратък номер, което е от голяма полза, защото интернетът там никога не е бил на високо ниво, а в момента е в много лошо състояние”, подчерта Бакстър.

„Важното е, че платформата дава възможност на всеки да търси и споделя информация. Дават се много сведения от хора, които имат информация за други хора, намиращи се в района на земетресението. Подобна информация може да бъде споделяна чрез платформата Person Finder и всеки, който иска да научи какво се случва с приятелите и семейството му, може да разбере”, заяви инженерът от Google.

Google вече направи и сателитни снимки на труднодостъпните райони от трагедията в Непал, като се надява по този начин да помогне на спасителните екипи да се организират по-добре и да добият по-ясна представа за ситуацията.