Либия е попречила на стотици мигранти с лодки да отпътуват за Европа

Задържани са около 70 африканци в Триполи, където те очаквали каналджии да ги качат на кораб за Лампедуза

22.04.2015 | 09:31 Редактор: Ирина Георгиева
Либия е попречила на стотици мигранти с лодки да отпътуват за Европа

Либия е попречила през последните няколко дни на няколко кораба, пълни с африканци, да достигнат бреговете на Италия. Това заяви представител на властите в Триполи, цитиран от БТА, позовавайки се на ReutersОт думите му става ясно, че местните сили за сигурност са задържали на 21 април около 70 африканци в Триполи, където те очаквали каналджии да ги качат на кораб за Лампедуза.

Източникът посочва също, че през последните няколко дни е било попречено на най-малко два плавателни съда да отпътуват от Либия, единия - пълен с около 250 души от Сенегал, Гана и Етиопия и други африкански националности, а другия - с етиопци и еритрейци. 

Северноафриканската страна, която е обхваната от насилие и разпад на държавната власт четири години след свалянето на Муамар Кадафи, се превърна в основно средище за трафикантите на хора, вкарващи нелегално африкански мигранти по море в Италия, отбелязва Reuters.

По данни на ООН над 36 000 души са опитали да прекосят Средиземно море тази година, повечето използвайки Либия като отправна точка за пътуването си, а за почти 1800 от тях има опасения, че са загинали при опита си.

/Снимка: International Organization for Migration/