Ал-Шабаб набира сила в Североизточна Кения

Само в един град са изчезнали 26 млади мъже - смята се, че са се присъединили към терористичната групировка

16.04.2015 | 09:11 Редактор: Ирина Георгиева
Ал-Шабаб набира сила в Североизточна Кения

Сомалийската ислямистка групировка Ал-Шабаб набира сила в Североизточна Кения, според данни събрани от BBC. Тенденцията бележи новата тактика на Ал-Шабаб, която задсилва и опасенията на кенийските разузнавателни служби и управляващи.

Само в един град са изчезнали 26 млади мъже, а полицията смята, че те са се присъединили към бунтовниците, научи BBC.

Ал-Шабаб атакува университетът в Кения преди две седмици, убивайки 150 души. Атаката в Гариса беше най-смъртоносната до момента в Кения. Един от нападателите беше с кенийска националност.

Набирането на бойци за Ал-Шабаб директно от Кения бележи промяна в тактиката на крилото на Ал-Каида в Източна Африка.

От BBC научиха за десетки случаи на липсващи млади мъже в североизточния кенийски град Исиоло, които по-късно са признали в телефонни разговори с родителите си, че са се присъединили към ислямистката групировка.

Само половината от тези случаи са били докладвани в полицията заради опасения от репресии. Има подобни опасения в други части на страната.

Кенийското правителство полага усилия да привлече помощта на мюсюлманската общност в страната за борба с радикализацията на младите, предложена е и амнистия за младежите, които са привлечени от терористичната групировка.

Междувременно един от най-влиятелните мюсюлмански лидери в страната Шейх Абдулла Салат предупреди, че широко разпространеното недоверие в службите за сигурност на Кения заплашва да осуети разследването. Той твърди, че корупцията в полицията, военните и разузнавателните служби възпрепятства преследването на Ал-Шабаб.

От кенийското правителство, чиято анти-терористична кампания е фокусирана главно върху границата със Сомалия, описват твърденията на Салат като "отвличане на вниманието".