Ал-Шабаб пое отговорност за атаката срещу университетски комплекс в Кения

Има заложници (обновена)

02.04.2015 | 12:52 Редактор: Ирина Георгиева
Ал-Шабаб пое отговорност за атаката срещу университетски комплекс в Кения
  • Към 15:30 часа

Кенийският министър на вътрешните работи Джоузеф Нкаисери съобщи, че е задържан един oт нападателите срещу университетския кампус в кенийския град Гариса, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Един от предполагаемите терористи е арестуван, докато се опитвал да избяга." - посочва министърът в Twitter.

Към момента са загинали поне 15 души и 65 са ранени, сочат последните данни.

Вътрешният министър каза също, че националната агенция по бедствията има информация за 280 от 815-те студенти и че се полагат усиля да бъдат открити и останалите, съобщи Reuters. Засега не е известно колко студенти са блокирани в кампуса, където сомалийските терористи държат заложници и водят престрелка със силите за сигурност.


  • Към 13:00 часа

 Сомалийската ислямистка групировка Ал-Шабаб пое отговорност за атаката срещу университетски комплекс в съседна Кения, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Около 50 студенти са успели да напуснат кампуса, но приблизително 400 техни колеги остават в плен на нападателите, които са четирима или петима.

Вече са освободени три от четирите сгради на общежитията на университета в град Гариса. Нападателите продължават да контролират последното здание, където държат заложници.

Броят на убитите при атаката е достигнал 15, а най-малко 60 души са ранени, съобщи източник от моргата в Гариса, цитиран от Associated Press.

Анни Соу, кореспондентът на BBC в Найроби заяви,  че заради близостта си със Сомалия, Гариса е лесна мишена за бунтовниците от Ал-Шабаб. В миналото е ималко няколко нападения.

Гариса се намира на 150 км от границата със Сомалия. Голяма част от населението са кенийски-сомалийци.

Терористичната организация Ал-Шабаб е извършила редица нападения в Кения от 2011г. насам, когато кенийските войски бяха изпратени в Сомалия, за да помогнат с екстремистката групировка там.

Най-смъртоносната атака е била насочена към търговския център Westgate в Найроби през септември 2013 г., когато бяха убити 67 души.

Ал-Шабаб се бори за създаването на ислямска държава в Сомалия. Организацията е обявена за терористична група, както от страната, така от САЩ и Великобритания.