Заложниците в мола в Найроби не са освободени

Търговският център беше атакуван от "Ал Шабаб", близка до "Ал Кайда". Загиналите са поне 39, а ранените - 150.

22.09.2013 | 12:10
Заложниците в мола в Найроби не са освободени

Все още има заложници в търговския център в кенийската столица Найроби, който вчера беше атакуван от бунтовници от сомалийската организация „Ал Шабаб“. Те отнеха живота на най-малко 39 души и раниха 150.Силите за сигурност са предприели действия по неутрализирането на терористите.

Атентатът в търговския център, получава силен международен отзвук. Съветът за сигурност на ООН осъди най-сурово нападението. Британският външен министър Уилям Хейг нарече действията на терористите безчувствени и страхливи и предложи цялата подкрепа, която Лондон може да даде. Кенийският президент обеща отговорните за атаката да понесат отговорността си.
 
Сред жертвите на атентата има роднини на президента Ухуру Кениата. В обръщение към нацията самият той заяви, че нападението цели да внесе страх и разединение в кенийския народ – нещо, което по думите му властите няма да позволят. Кениата заяви, че страната му води успешна битка с тероризма след като през 1998 г. бойци на „Ал Кайда“ бомбардираха американското посолство в Найроби, убивайки около 200 души.
 
 „Ние отново ще победим тероризма. Силите ни за сигурност ще подготвят силен отговор ан случилото се. Ангажирали сме няколко институции и агенции, които да работят в координация. Призовавам всички кенийци да останат сплотени“, заяви в обръщение държавният глава на Кения.

Представители въоръжена групировка „Ал Шабаб“, близка до „Ал Кайда“, са заявили, че нападението е отмъщение за намиращите се в Сомалия кенийски армейски части, които с други африкански страни участват в мироопазваща мисия в Сомалия. Изборът на търговския център не е случаен – винаги е пълен с хора и голяма част от тях са чужденци от Западноевропейските страни, както и САЩ.

Вижте видеото!