Саркози, Льо Пен печелят, французите наказаха Оланд на местните избори

Левицата изгуби бастиони, десницата спечели убедително

30.03.2015 | 07:46
Саркози, Льо Пен печелят, французите наказаха Оланд на местните избори

Саркози, Льо Пен печелят, французите наказаха Оланд на местните избори.

Левицата изгуби бастиони, десницата спечели убедително на втория тур на местните избори във Франция на 29 март 2015.


Още по темата

Френските избиратели изляха гнева си над президента Франсоа Оланд на втория тур на местните избори, от което спечелиха UMP на бившия президент Никола Саркози и Националният фронт на Марин Льо Пен.

UMP спечели между 66 и 71 департамента в сравнение с между 27 до 35 департамента за социалистите на Оланд, който досега държеше 61.

Антиевропейската партия Национален фронт спечели в цялата страна, но не успя да вземе властта в нито един департамент, според собствените й прогнози.

„С вота си французите изразиха гнева си, умората си от трудния живот: безработица, данъци и високи цени“, каза премиерът Мануел Валс в неделя късно вечерта в Париж, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Френската икономика отбеляза слаб ръст от идването на власт на президента Оланд през май 2012, а молбите за помощи за безработни се повишиха и остават рекордно високи – 3,5 млн. Френското данъчно бреме е най-високото в еврозоната.

Саркози каза, че ще приеме вота като знак, че UMP може да се върне на власт през 2017.

Французите „масово отхвърлиха“ политиките на Оланд, каза Саркози.

„Убеден съм, че смяната на правителството е неизбежна“, каза Сарко.

98 от 101 френски департамента гласуваха за избор на 4108 съветници с 6-годишен мандат и отговорност за разходите в местния транспорт, образованието и здравеопазването. Изборите преминаха в 2054 кантона, всеки от които избра по един мъж и една жена.

В края на последните две години от петгодишния си мандат Оланд работи за икономическото възстановяване, което да върне подкрепата за партията и политиките й. Премиерът Валс обеща в неделя нови мерки за насърчаване на инвестициите и ръста, които ще бъдат обявени до дни.

„Икономиката ни се подобрява, благодарение на реформите,  които въведохме в подкрепа на конкурентноспособността“, каза Валс.

„В близките дни ще има нови мерки в подкрепа на публичните и частни инвестиции“.

Още по темата

Правителството и ЕК прогнозират френската икономика да нарасне с около 1% през 2015, което е 0,4% повече от предишните три години.

С ниските цени на горивата, които увеличиха покупателната способност на домакинствата, слабото евро прави френския експорт по конкурентен, а ЕЦБ започна QE и ръстът може да достигне 1,5% годишно до края на годината, каза Валс.

„Левицата трябваше да покаже в края на мандата на Франсоа Оланд, че той поема отговорността, за да стане Франция по-силна в глобалната икономика, но и по-справедлива“, каза Валс.

/Снимка: Първа страница на Фигаро - Десницата завладява отново/

От френската преса:

Фигаро: Синята вълна помете левицата, нито един департамент за Националния фронт. Десницата получава 65 департамента, левицата – 31. Националният фронт – нито един.

Льо Монд: Националният фронт не взема нито един департамент, но отбелязва исторически резултати

Льо Паризиен: Нов шамар на UMP по левицата, Националният фронт се утвърди

Ла Трибюн: Изборен триумф на десницата

Ле-з-Еко: Четвърто поражение за левицата от 2012

Л’Юманите: Мануел Валс посочи „разделението“ като причина за катастрофалния резултат, отричайки гнева на голяма част от избирателите на левицата.

/Корица: Туитър/

/Графика: Льо Поан/


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма