Обама за Нетаняху и Иран пред Huffington Post

Вашингтон иска да преоцени американо-израелските отношения и близкоизточната си дипломация

22.03.2015 | 10:11 Редактор: Георги Стоянов
Обама за Нетаняху и Иран пред Huffington Post

Американският президент Барак Обама заяви, че възприема буквално изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, когато той казва, че няма да има независима палестинска държава, докато е на власт, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху направи това изявление в навечерието на израелските парламентарни избори. После смекчи тона, но това както изглежда не променя мнението на Обама по негов адрес.

В интервю за Huffington Post президентът на САЩ заяви, че изявлението на Нетаняху, че няма да има палестинска, докато е премиер, прави трудно намирането на път към сериозни преговори за разрешаване на израело-палестинската криза, допълва Ройтерс.

Още по темата

В интервюто Обама разказа и какво са си говорили с Нетаняху по телефона в четвъртък. "Казах му, че ние продължаваме да вярваме, че двудържавното решение е единственият начин за дълготрайната сигурност на Израел, ако Израел иска да остане едновременно еврейска и демократична държава", каза президентът.

Обама допълва, че е казал на Нетаняху, че предвид изявленията му преди изборите, ще е трудно хората да повярват сериозно, че преговори за намиране на изход от израело-палестинската криза са възможни.

След разговора на Обама с Нетаняху в четвъртък Белият дом заяви, че президентът е казал на събеседника си, че Вашингтон иска да преоцени възможностите си относно американо-израелските отношения и близкоизточната си дипломация.

В интервюто за Huffington Post Обама критикува и изявлението на Нетаняху от самия ден на изборите, в което той предупреждава привържениците си, че израелските араби отиват "на тумби" да гласуват.

"Посочихме му, че подобен род риторика е против най-добрите израелски традиции и че въпреки че Израел беше създадена въз основа на историческата еврейска родина и на нуждата от такава родина за евреите, израелската демокрация се основава на това всеки в страната да бъде третиран еднакво и справедливо", заяви Обама пред Huffington Post.

"Мисля, че това е най-доброто на израелската демокрация. Ако това се изгуби, то мисля, че това само ще даде оръжие в ръцете на онези, които не вярват в еврейската държава, но мисля също, че това започва да подкопава името на демокрацията в страната", каза Обама.

По повод на иранската ядрена програма и преговорите, свързани с нея, Обама казва, че според него Иран засега не е направил отстъпки, необходими за сключване да споразумение.

"Честно казано иранците засега не направиха отстъпки, които по мое мнение са необходими за сключване на окончателно споразумение. Те предприеха отделни стъпки и ето защо си остава възможността за постигане на споразумение", заяви Обама.

Президентът допълни, че е рано да се говори за каквото и да е предварително споразумение с Иран "Предстои ни да свършим още работа. Преговорите бяха прекратени за седмица заради иранския празник Ноуруз /иранската Нова година/, те ще бъдат възобновени след седмица и това ще даде възможност на страните още веднъж да проверят позициите си. Поставили сме си за цел да разрешим този въпрос в течение на идните седмици, а не на идните месеци", каза Обама.