Генералният секретар на НАТО предупреди за военните игри на Русия

14.03.2015 | 10:11
Генералният секретар на НАТО предупреди за военните игри на Русия

/Снимка: НАТО - Дейвид Камерън и Йенс Столтенберг в Лондон, 13 март 2015/

Генералният секретар на НАТО заяви, че ръстът на броя на внезапните учения на руската армия е повод за безпокойство на Запада.

Според Столтенберг такива учения дестабилизират ситуацията.

„Всяка страна има право да провежда учения докато това съответства на нейните международни ангажименти, но практиката на провеждане от Русия на внезапни военни учения в последно време е предмет на сериозно безпокойство“, каза Столтенберг в интервю за Гардиън.

Той отбеляза, че „внезапните, непредсказуеми и неочаквани маневри предизвикват нестабилност“.

Столтенберг подчерта, че Русия и Западът „трябва да запазят каналите за връзка по военни въпроси, за да има максимална прозрачност в тази област“.

Според генералния секретар на НАТО Русия за последните две години е провела десетки внезапни военни учения, а алиансът не е провеждал такива от времето на Студената война. Столтенберг отбелязва, че Русия е присъединила Крим под формата на такъв вид учение.

Още по темата

Вестникът пише, че в последно време рязко се е увеличил броят на полетите на руски военни самолети над Прибалтика, което принудило НАТО да въведе патрули във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония.

На 12 март 2015 бяха обявени нови учения с участието на Балтийския флот и десантчици.

От пролетта на 2014 руската армия проведе редица мащабни учения.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на службата в катедралата Сейнт Пол в Лондон в петък, 13 март 2015 в чест и памет на приноса и саможертвата на британските войници и цивилни, помогнали Афганистан да стане по-стабилна страна, съобщава НАТО.

Столтенберг се срещна с британския министър-председател Дейвид Камерън на Даунинг стрийт 10.

“Дълбоко съм признателен за жертвите на Великобритания и вашия ангажимент към нашата мисия в Афганистан от дълги години", каза Столтенберг и благодари на Великобритания за общия й принос.