България не планира военни действия срещу други страни, заяви Плевнелиев

Най-вероятно през март Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност

10.02.2015 | 19:07 Редактор: Васил Детелинов
България не планира военни действия срещу други страни, заяви Плевнелиев

България не планира военни действия срещу други страни. Мобилизация у нас не се извършва. В същото време обаче външните рискове за сигурността на България са все по-големи с оглед на геополитическата ситуация в Източна Украйна и Близкия изток. Това призна президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, след като с висшия военен ешелон очертаха състоянието на българската армия. За пореден път държавния глава поиска бюджетът за отбрана да бъде актуализиран.

Президентът успокои- България не се готви за война. И призова да се спре със спекулациите по темата.  През следващите месеци у нас ще се проведат 77 тренировки със съюзниците ни от НАТО, за които ще пристигне и съответната военна техника. Те обаче са отдавна планирани. Росен Плевнелиев повтори, че функцията на Координационния център на НАТО в София ще е само координация при нужда, логистика и учения за повишаване на отбранителната способност на страната ни при атаки от Изток или Юг.

 

 

Държавният глава апелира за разум в Народното събрание по темата. И припомни, че разговорите с Атлантическия пакт за откриването на подобен център у нас са започнали по времето на кабинета „Орешарски“, продължили са при служебното правителство и ще бъдат финализирани при сегашния кабинет.

В следващите месеци президентът очаква правителството да се вслуша в думите му и да актуализира бюджета за отбрана до края на годината. Най-вероятно през март Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност. На него ще бъдат обсъдени отбранителна политика и състоянието на въоръжените сили на България