САЩ нямат намерение да продължават преговорите с Иран след изтичането на крайните срокове

Идеята е да бъде спазен крайният срок за договаряне на рамково споразумение за иранската ядрена програма до 31 март

22.02.2015 | 14:04 Редактор: Георги Стоянов
САЩ нямат намерение да продължават преговорите с Иран след изтичането на крайните срокове

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и неговият ирански колега Мохамед Джавад Зариф ще се опитат да сближат позициите си в нов кръг от преговори днес в Женева, съобщава Reuters.

Усилията са насочени в това да бъде спазен крайният срок за договаряне на рамка за споразумение за иранската ядрена програма до 31 март.

Още по темата

В разговорите за първи път ще участва и американският енергиен министър Ърнест Монзи, след като стана ясно че в Женева пристига и шефът на иранската ядрена програма Али Акбар Селехи.

Близък съветник и брат на иранския президент Хасан Рохини – Хюсеин Ферейдун също ще участва в разговорите.

В събота Кери коментира, че присъствието на Монзи отразява техническия характер на разговорите и по никакъв начин неозначава, „че нещо е на път да бъде решено”.

Въпреки това Кери подчерта, че двете страни работят усилено да спазят крайния срок - 31 март -  за постигане на рамков договор, който би позволил финализиране на споразумението до края на юни.

„Все още предстои дълъг път”, заяви Кери вчера в Лондон, където се срещна с британския външен министър Филип Хамънд.

Кери подчерта, че американският президент Барак Обама няма намерение да разсрочва преговорите отново, след като го направи веднъж през ноември 2014.

Обама вярва, „че е задължително да бъде договорена фундаментална политическа рамка и споразумение в рамките на сега определените срокове”, заяви Кери.

Последният доклад на ООН разкрива, че Иран се е въздържал от намерението си да разшири тестовете за създаване на по-ефикасни центрофуги за обогатяване на уран.

Опасенията са, че разработката на нови центрофуги би улеснила създаване на ядрено оръжие.