Лондон и Вашингтон обсъждат налагането на нови санкции срещу Русия

Това, което се случва дори сега по отношение на Мариупол, е абсолютно недопустимо, затова говорим за допълнителни санкции, коментира Джон Кери

21.02.2015 | 17:41 Редактор: Георги Стоянов
Лондон и Вашингтон обсъждат налагането на нови санкции срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес, че САЩ и техните съюзници няма да се оставят да бъдат разигравани от Русия и че обсъждат допълнителни санкции срещу Москва заради ролята й в Източна Украйна, съобщава Ройтерс.

"Русия се въвлече в безочлив и циничен процес през последните няколко дни", каза Кери в началото на разговорите си в Лондон с британския външен министър Филип Хамънд.

Още по темата

"Ние говорим за допълнителни санкции, за допълнителни усилия и съм убеден, че през следващите няколко дни ще се заяви ясно, че няма да играем тази игра и няма да сме част от това изключително мерзко поведение", заяви първият дипломат на САЩ, цитиран от Ройтерс.

По думите му руснаците "заграбват земя" в Украйна, докато цинично говорят за мир, предаде Асошиейтед прес.

Кери даде конкретен пример със стратегическия пристанищен град Мариупол, който според украинските сили е заплашен от бунтовниците, струпващи наблизо военна техника.

Ако сепаратистите превземат този град, те ще се сдобият с сухопътен коридор между Русия и анексирания Кримски полуостров. "Това, което се случва дори сега по отношение на Мариупол, е абсолютно недопустимо, затова говорим за допълнителни санкции", каза Кери пред репортери.

По думите му посланието към Путин е, че Западът "няма да играе тази игра", няма просто да наблюдава и да бъда част от това "малодушно поведение за сметка на суверенитета и целостта на една страна".

Филип Хамънд отправи критики към Русия заради "продължаваща й агресия" и систематичното нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня. Той обаче не спомена изрично за санкции срещу Москва.

"Ще говорим за това как да запазим единството в Европейския съюз и съгласуването между САЩ и Европа в отговор на тези нарушения", каза британският министър.

Джон Кери ще бъде утре в Женева за преговори по иранската ядрена програма.