Каква е съдбата на джихадистките съпруги?

Анан: Всяко момиче мечтае за бялата рокля на сватбата си. Е, аз бях лишена от моята.

06.02.2015 | 18:52 Редактор: Ирина Георгиева
Каква е съдбата на джихадистките съпруги?

"Всяко малко момиченце мечтае за бяла рокля за сватбената си нощ." - започва разказът си Анан пред CNN, но гласът й започва да се колебае. 

"Аз бях лишена от моята бяла рокля." - допълва жената.

Анан не е истинското име на жената. Въпреки че в момента е в Турция, нейното гражданство е сирийско. 26-годишното момиче е все още толкова ужасено и травматизирано, че не е напуснало дома на роднините си, откакто е пристигнало преди три седмици.

Анан споделя, че е била принудена да се омъжи за боец на Ислямска държава в замяна на свободата на баща си. Нейните големи, тъмнокафяви очи, са единственото нещо, което се вижда през никаба и те са пълни със сълзи, пише CNN. 

"Съжалявам, но когато си спомня..." - казва тя и гласът й избледнява.

Когато ИД завладели града на Анан в източната част на Сирия, те безразборно задържали всеки, заподозрян в борбата с тях. Братът на Анан бил убит в предишни сблъсъци. Баща на сирийката държал автомата на сина си AK-47 в негова памет.

"Когато от ИД дойдоха, те казаха, че баща ми има оръжие и за това го задържаха. Нямахме си никой. Бяхме останали само аз, моите две сестри и майка ми. Така че отидохме в главното управление на полицията на шериата, където държат задържаните." - обясни Анан.

"Трябваше да приема"

Полицията на Шериата безмилостно патрулираше по улиците и раздаваше наказания на задържаните лица, обвинени в нарушаване на тяхното тълкуване на Шериата, исляма или правото. От жените се очакваше да не пътуват без придружител - роднина от мъжки пол.

"Когато отидохме, бяхме само аз и майка ми." - припомня си Анан и допълва: "Полицията на Шериата ни спираха и ни тормозиха много пъти. Те ни питаха, къде е нашият мъжки настойник? Ние все им отговаряхме, че имаме само един и отиваме да го видим в съда."

Анан и майка й са пледирали за неговото освобождаване.

"Тогава майка ми дойде и ми каза, че ще го освободят само, ако се омъжа са шефа на полицията на шериата. Неговото име е Абу Мохамед Ал-Ираки. Животът на баща ми в замяна на моята ръка. Нямаме никой освен него и за това трябваше да приема."

Абу Мохамед Ал-Ираки е псевдоним на боец от ИД. Анан никога не научава истинското му име. Тя го описва като висок, слаб, мургав, с коса до раменете и дълга брада.

Тя проговори пред CNN и за първата си брачна нощ, когато той я е изнасилил. Първоначално се е опитала да се бори, но след това е свикнала със съдбата си.

"Не е имало емоция. Не съм усетила и той да изпитва някаква емоция. Смятам, че той просто искаше да вземе, това, което му се полага." - споделя Анан.

"Той спеше с пистолет до главата си."

Анан отбеляза, че той я е заключвал в къщата и й позволявал да използва телефона само в негово присъствие, за да се обади на родителите си. Той пазарувал. Не говорили почти нищо освен обичайните поздравления.

Тя била затворник, слугиня и секс робиня, пише CNN.

Анан споделя, че мъжът й бил погълнат от параноя.

"Никога не се чувстваше в безопасност. Спеше с пистолет до главата си. Ако някой почукаше на вратата, той отваряше само с оръжието си в ръка и покриваше лицето си. Не се доверяваше на никой." - допълва сирийката.

Ал-Ираки отговарял за налагането на Шериата, в който се забранява пушенето. Въпреки това, тя споделя, че мъжът й имал тайно скривалище на цигари в дома си.

От време на време, Ал-Ираки изчезвал с дни, оставяйки жена си в капан. Месец след като били женени, той бил убит.

Анан била изпратена в дома на родителите си.

"Чувствах се като дете, което се завръща в прегръдките на майка си. Нещо обаче в мен беше изгубено, нещо, което не можех да върна." - каза тя тихо и допълва: "Майка ми изразяваше емоциите си само със сълзи. Баща ми също. Защото аз се пожертвах за него." - коментира Анан.

Заплаха от друг брак

Анан все още обаче не се намирала в безопасност, нито била свободна. Тя получила новината, че местният лидер на ИД искал да се срещне с нея.

"Казах, че не мога да отида и да се срещна с него. За това, те ми изпратиха жените." - казва тя.

Едната беше от Тунис, а другата говореше на език, който не можех да разпозная, евентуално европейка, допълва Анан. Тя ги описва като авторитетни, резки и несимпатични, които не са се притеснявали от "ролята, която играят". Срещата продължи 10 минути.

"Те искаха да ме оженят за друг боец. Казаха, че не мога да остана без съпруг." - припомня си Анан и допълва, че това й е дошло в повече.

"Чашата преляла"

Родителите на Анан напуснали дома си и избягали. Анан, която не разкрива маршрута от съображения за сигурност, успяла да стигне и да се свърже с роднини в Турция.

"Не знам колко като мен имаше там. Те взимат каквото искат. Могат да се оженят и развеждат на воля." - коментира тя.

Активистката група Рака е документирала стотици случаи на жени, принудени да сключат брак с бойци на ИД. Около една трета от тях са под 18-годишна възраст.

Анан казва, че веднъж когато момиче навърши 13 години, рядко напуска къщата. То остава затворено от страх да не се превърне в следващата булка, следващия роб и награда на ИД, под прикритието на "брак".

Анан споделя, че душата й е "настъргана".

"Дори и сега не мога да разбера това, което преживях и как преминах през него. Аз съм унищожена."

CNN не носи отговорност за достоверността на разказа.