Йорданските въздушни атаки срещу ИД са "само началото на отмъщението"

Страната си отмъщава за екзекуцията на йорданския пилот Муатахй ал – Касасбех

06.02.2015 | 13:37 Редактор: Ирина Георгиева
Йорданските въздушни атаки срещу ИД са

Въздушните атака на Йордания срещу цели на Ислямска държава са "само началото на отмъщението" за убийството на заловения йордански пилот, предаде BBC, позовавайки се на думите на външният министър Насер Джода.

Министър Джода заяви пред CNN, че Йордания ще преследва ИД "с всичко, което притежава". Страната е бомбардирала обекти на групировката само в Сирия, но по думите на външния министър, сега се насочват и към Ирак.

Атаките идват след като ИД разпространи видеоклип, който показва как изгарят жив йорданския пилот Муатахй ал – Касасбех в клетка. 

След атаките, които се проведоха на 6 февруари, йорданските военни самолети прелетяха над родното селище на лейтенант Касасбех. Техният полет съвпадна с посещението на йорданския крал Абдула II, който се срещна със семейството на пилота. Той обеща да засили усилия в борбата срещу ИД. Йордания и в момента е част от коалицията в САЩ. Тя е една от четирите арабски държави, взели участие в борбата срещу ИД чрез въздушни атаки в Сирия.

 

"Нападание"

В отделно интервю за Fox News, министър Джода заявява: "Казахме, че този път ще ги преследваме, където и да се намират."

Външният министър потвърди, че някои от ударите са насочени към военни тренировъчни лагери и складове с боеприпаси, както в Сирия, така и в Ирак.

"Днес повече от Сирия, а после Ирак - това е сериозна инициатива." - допълва министър Джода.

Лейтенант Муатахй ал – Касасбех, 26 годишен, беше заловен от бунтовниците през декември 2014г., след като изтребителят му F-16 се разби в Сирия. ИД тази седмица пусна клип как екзекутират пилота.

Йордания потвърди смъртта официално, но се смята, че пилотът е бил убит още на 3 януари.

"Врагове на исляма"

На 6 февруари, йорданската нацинална телевизия показа крал Абдула, застанал мрачно до Сейф ал – Касасбех, бащата на екзекутирания пилот, в родното му село Айяа (близо до град Карак, южно от столицата Аман). Малко след това кралят посочи небето, където летяха военни самолети.

Армията излезе с изявление, в което се казва, че "десетки изтребители" са ударли цели на ИД, включително тренировъчни лагери и оръжейни складове.

Националната телевизия показа хора как пишат съобщения, на които основното послание беше, че въздушните удари са насочени срещу ИД, които са "врагове на исляма".

Междувременно на 6 февруари, Йордания пусна от затвора джихадитския духовник Абу Мохамед ал-Макдиси, чийто писания са вдъхновили много членове на Ал-Каида в Ирак.

Макдиси бе задържан в края на 2014г. Причината за освобождаването му в момента е неясна, но се очаква да осъди изгарянето на пилота

На 5 февруари Йордания отговори на убийството на пилота като уби двама затворника, включително и иракчанката Саджида ал Ришави, която има неуспешен опит като атентатор -самоубиец и обслужващ персонал на Ал-Каида.

Миналата седмица ИД поиска освобождаването на Ришави срещу живота на пилота.

Припомняме:

24 декември 2014г.: Йорданския пилот Муатахй ал – Касасбех е заловен от ИД след като катастрофира

25 декември 2014г.: Бащата на пилота призова ИД да прояви милост

20 януари 2015г.: ИД заплашва да убие двама японски заложника, ако не им бъде платени 200 млн. долара откуп в рамките на 72 часа.

24 януари 2015г.: ИД разпространява видео на японския заложник Кенджи Гото, който държи снимка, на която е изобразено обезглавеното тяло на Харуна Юкава.

24 януари 2015г.: ИД призова да бъде освободена иракчанката Саджида ал Ришави

28 януари 2015г.: Йордания предлага да освободи Ришави в замяна на Касасбех

29 януари 2015г.: Крайният срок на  Касасбех и Гото изича

31 януари 2015г.: Разпространено е видео с тялото на Гото

3 февруари 2015г.: Разпространено е видео с убийството на пилота, но от йорданското правителство смятат, че той е убит седмици по-рано