6 хиляди бойци от Ислямска държава били елиминирани

Терористичната групировка минала в защита, коментират от Пентагона

24.01.2015 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
6 хиляди бойци от Ислямска държава били елиминирани

6 хиляди бойци от редиците на Ислямска държава са били унищожени, заяви в Пентагона прессекретарят контраадмирал Джон Кърби. Предположенията са, че общият им брой е между 20 и 30 хиляди, съобщава БТА, позовавайки се на Associated press.

В последните дни въздушните удари на международната коалиция, начело със САЩ по позиции на "Ислямска държава" около Мосул в Ирак,  са били насочени към разрушаване на пътищата за снабдяване на групировката преди очаквана по-късно тази година операция за превземане на града от джихадистите, посочва медията, позовавайки се на пожелал  анонимност американски военен служител.

Коалиционните удари срещу двадесетина обекта около Мосул, при които са разрушени десетки транспортни средства, сгради, бойни позиции и джихадистки части, са началото на нова фаза, споделил един от източниците.

Междувременно в Пентагона прессекретарят контраадмирал Джон Кърби съобщи данни, показващи напредъка, постигнат от коалицията от началото на ударите срещу джихадистите в Ирак през август 2014. По думите на Кърби около 700 кв. км в Ирак са отвоювани от "Ислямска държава", главно от кюрдските сили на север.

"Това е наистина малък процент от завзетите от групировката земи в Ирак - около 55 хиляди кв. км, но ние действаме едва от шест-седем месеца. ИДИЛ беше набрала голяма преднина, преди да се намесим през лятото", признава той.

По думите му  в момента групировката до голяма степен е преминала в отбрана, опитвайки се да получи доставки и финансиране и срещайки трудности да замени унищоженото оръжие.

"Въпреки успехите, си даваме сметка, че тя е все още мощна сила в Ирак и Сирия и ще ни е нужно време да се справим с нея", коментира Кърби.

Говорителят на Пентагона съобщава още, че е започнало обучението на иракските и кюрдските сили и в четирите планирани бази в Ирак - в Ербил, Бисмая, Таджи и въздушната база "Ал Асад" в провинция Анбар. Тренировъчният лагер в Ирбил е започнал дейността си вчера и в него ще се обучават около 100 кюрдски бойци пешмерга.

Засега плановете са да бъдат обучени девет иракски и три кюрдски бригади, каза адмирал Кърби.

Преди това той съобщи, че напредват и плановете за обучаване на сирийски бунтовници и че стотина американски военнослужещи заминават в следващите дни да огледат тренировъчните лагери в Саудитска Арабия, Турция и Катар и да подготвят мисията.