Румънският премиер Виктор Понта с нов проектокабинет

14.12.2014 | 15:23 Редактор: Мартина Ганчева
Румънският премиер Виктор Понта с нов проектокабинет

Румънският премиер Виктор Понта повдигна завесата на примерния състав на новото правителство. В него ще влизат представители на управляващата Социалдемократическа партия, Национално обединение за прогрес на Румъния, Консервативната партия и хората на бившия премиер Калин Попеску Търичану. Неговата "Национална партия на околната среда" обаче, още не е официално призната от съда.

Нови лица ще имат Министерствата на икономиката и на енергетиката. Очаква се няколко министерства да бъдат обединени, като например- на финансите с това за бюджета.

Броят на делегираните министри ще бъде значително съкратен.Няма да има и представители на Демократичния съюз на унгарците в Румъния, тъй като той се оттегли от управляващата коалиция.

“Реструктурираното правителство трябва да задържи Румъния по пътя на икономическия растеж и да продължи реформите, започнати през последните две години", каза Понта пред журналисти след консултациите с партиите от управляващата коалиция, ръководена
от неговата Социалдемократическа партия, предава БТА.

Премиерът изрази пожелание за по-добро сътрудничество с десноцентристкия президент Клаус Йоханис, който ще встъпи в длъжност на 21 декември.

Понта, който е начело са правителството от 2012 г., имаше трудно съжителство с досегашния държавен глава Траян Бъсеску, напомня AFP.

В новия екип на Понта министри технократи са заменени с министри от партиите в мнозинството, повечето неизвестни в обществото.

Министър на икономиката става депутатът социалдемократ Михай Тудосе, който няма опит в тази сфера.

Сегашният министър на бюджета Дариус Вълков поема и финансите, а двете министерства се обединяват.

Министрите на външните работи и на отбраната остават на постовете си.

Реорганизацията на правителството бе извършена няколко дни след края на мисията на Международния валутен фонд и Европейския съюз, белязана от сложни преговори за бюджета за 2015 г., посочва AFP.

Кредиторите дадоха принципно съгласие за проектобюджет, основан на икономически растеж от 2,5 на сто и дефицит от 1,83 процента от брутния вътрешен продукт. Този дефицит надвишава обещания от Букурещ пред Брюксел дефицит за 2015 г. от 1,4 на
сто.

Новият състав на кабинета на Понта ще бъде внесен за гласуване утре в парламента, където лявата коалиция има комфортно мнозинство, отбелязва AFP.

Имената и структурата на новия кабинет ще бъдат гласувани утре- 15 декември в румънския парламент. Експериментът за кабинет с повече технократи претърпя провал, отбелязват медиите в северната ни съседка и припомнят, че това ще е четвъртия подред кабинет на Виктор Понта.