Газпром потвърди, че е получила от Украйна предплата от 378 мнл. долара

06.12.2014 | 11:07 Редактор: Ирина Георгиева
Газпром потвърди, че е получила от Украйна предплата от 378 мнл. долара

От "Газпром" потвърдиха, че са получили от Украйна плащане на стойност 378 милиона долара, съобщи за ТАСС говорителят на компанията Сергей Куприянов.

"Парите от Украйна пристигнаха в размер на 378 милиона долара", каза той.

Украинската "Нафтогаз" заяви късно през нощта на 5 декември, че е превела на "Газпром" 378 млн. долара като предплата за доставки на руски газ. Това бе съобщено чрез Facebook от генералния директор на Нафтогаз Андрей Коболев.

Договорената цена на газовите доставки за Украйна за четвъртото тримесечие на годината е 378 млн. долара. Това означава, че Нафтогаз е платил предварително доставката на 1 млрд. кубични метра природен газ, уточнява ТАСС.

Газови споразумения

В началото на декември, Юрий Продан, който по това време беше шеф на Minenergouglya Украйна, заяви, че в зависимост от метеорологичните условия, Украйна планира да закупи до 1 млрд. кубически метра газ в Русия през първото тримесечие на 2015г. По негови думи, Украйна ще направи поръчки въз основа на "нуждите" на страната си. 

Припомняме, че на 16 юни руската компания "Газпром", в съответствие с договора с "Нафтогаз Украйна", спря доставките на газ към украинската страна, поради липса на авансово плащане за доставка през юни. След отстъпката, дадена от "Газпром", въз основа на тристранните преговори в Брюксел на 30 октомври, цената за Украйна през четвъртото тримесечие на 2014 г. е 378 млн. долара, а през първото тримесечие на 2015 г. - 365 млн. долара