Дилма Русеф спечели втори президентски мандат в Бразилия

Резултатът от изборите означава нови 4 години на власт за Работническата партия

27.10.2014 | 09:07 Редактор: Ирина Георгиева
Дилма Русеф спечели втори президентски мандат в Бразилия

Триумф на левицата в Бразилия. Дилма Русеф спечели втори президентски мандат. В много оспорвана надпревара на балотажа срещу центристът Аесио Невис, Русеф спечели 51,6% от гласовете. Анализаторите по света са единодушни – успехите на президента в борбата с бедността през последните години надделяха, над икономическите страхове от последните месеци.

Резултатът означава нови 4 години на власт за Работническата партия, която от 2003 г. по всеобщо мнение успя да трансформира Бразилия – подобри доходите на 40 млн. души и намали безработицата до рекордно ниски нива в една държава, която все още остава синоним на неравенство. И въпреки протестите срещу някои политики на Дилма Русеф, най-вече по отношение на мащабните инвестиции в спортни съоръжения и инфраструктура, народът видя в нейно лице човекът, с който ще продължи развитието си.

Социологическите проучвания показаха, че основният електорат на новия-стар президент са хората, които печелят под 700 долара на месец.

След обявяването на резултата в столицата Бразилия беше време за празненства. Пред знамената и лозунгите на своите поддръжници, Русеф определи политическите реформи като свой топ приоритет.

"Днес, аз съм много по-силна и по-зряла, за да се справя с работата, която вие ми възлагате. Бразилия, още веднъж искам да кажа, аз няма да избягам от борбите и битките, които ни предстоят! Преизбирането ми е знак на надежда, особено за подобряване на ефективността на властите. Това очакват хората от един лидер. Такива искания чувам и тук на площада. Затова искам да съм по-добър президент, отколкото бях досега!" - заяви Русеф.

"Говорих с новоизбрания държавен глава преди малко по телефона и й пожелах успех. Казах й кое е нашият общ приоритет – обединена Бразилия! По енергичен от всякога и с повече надежда – така излизам от предизборната надпревара. Ние изпълнихме задачата си. Благодаря на всички бразилци." - коментира Аесио Невис, кандидат за президент на Бразилия.

В речта си на победител във вота, тя не пропусна фискалната дисциплина и контрола върху инфлацията като важни свои задачи за следващите години.

"Дилма представя мен! Гласът за Дилма е глас за хората, глас против расизма, хомофобията и елита!" - заяви студентката Хулиана.

С преизбирането на Русеф Бразилия остава балансьор между социалистическите правителства във Венецуела и Аржентина и по-дясно мислещите управляващи в Чили и Колумбия.