Ключова пленарна сесия в Страстбург

Евродепутатите изслушват последните номинирани за ЕК

20.10.2014 | 13:08 Редактор: Ирина Георгиева
Ключова пленарна сесия в Страстбург

В Страсбург започва редовна сесия на ЕП, по време на която се очаква да бъде направен отчет на дейността на комисията "Барозу", както и да бъде одобрена новата ЕК с председател Жан-Клод Юнкер. Дали ще стане това, ще зависи от предстоящите тази вечер (20 октомври) две допълнителни изслушвания, които се наложиха заради разместване на ресори, след оттеглянето на Аленка Братушек от Словения.

Никога досега ЕП не е отхвърлял и втория поред кандидат от дадена страна. Ако по-късно днес направи това с Виолета Булц, не само ще създаде прецедент, но и ще провали плановете новата Еврокомисия да встъпи в длъжност по график – на 1-ви ноември. Булц имаше само 4 дни да се готви за изслушването. Опитът й в държавното управление е едва един месец. В неофициални разговори с членове на Европарламента тя самата е признала, че не разбира от транспорт. Това обаче няма да е първият случай, когато някой става еврокомисар в област, далечна от неговата. Така че, освен ако Виолета Булц довечера не покаже тотално непознаване на ресора, вероятно ще получи одобрението на евродепутатите.

Очаква се те да кажат "да" и на Марош Шевчович, който ще отговаря за Енергийния съюз. Той трябва да убеди евродепутатите, че не смята да прокарва национални и партийни интереси.

На този фон председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу произнесе пламенна реч в Лондон за оставането на Великобритания в ЕС. В навечерието на събитието Барозу заяви:

"Не мисля, че ще се върнем обратно в рецесия. Прогнозите на ЕК, МВФ и ОИСР показват възстановяване, по-слаби от очакваното, но не и рецесия. Ще имаме положителен растеж, но не бива да сме самодоволни от този факт. Трябва да настояваме за структурни реформи, за да направим икономиките си по-привлекателни." - коментира Барозу.

На 20 октомври ще бъде направен и отчет на дейността на комисията Барозу.