Юнкер предложи Марош Шевчович от Словакия да поеме енергетиката в новата комисия

15.10.2014 | 21:23
Юнкер предложи Марош Шевчович от Словакия да поеме енергетиката в новата комисия

Кандидатът за еврокомисар от Словения Виолета Булц бе предложена от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер да поеме транспорта, а Марош Шевчович от Словакия да отговаря за енергетиката, съобщи Комисията на сайта си. Постът на Шевчович като комисар по енергетиката включва и длъжността вицепрезидент на комисията.

Преди това Шевчович - заместник на сегашния председател на ЕК Жозе Мануел Барозу, трябваше да отговаря транспорта и космическите въпроси в новата комисия.

На изслушванията на 30 септември 2014 социалдемократът Шевчович представи визията си за развитието на транспорта, в която постави акцент на конкурентноспособността. Той обаче постави по-социални акценти в изложението си пред европейските депутати: даде да се разбере, че е готов да подаде ръка на синдикатите и предложи европейски социален кодекс за работниците в пътното строителство.

Марош Шевчович е дипломат, бивш посланик на Словакия в Израел, през 2004–2009 е бил постоянен представител на своята страна в ЕС.

По време на среща на четири очи на 14 октомври Виолета Булц, въпреки че е ново лице в политиката е "успяла да убеди Юнкер, че бързо се учи", коментира La lible Belgique".

Марош Шевчович и Виолета Булц трябва да вземат участие в изслушванията на съответните парламентарни комисии, съгласно Правило 118 от Парламентарната процедура. Времето и условията за това ще бъдат определени от ЕП, съобщава сайтът на ЕК.

Най-вероятно това ще се случи на 20 октомври, понеделник.

Предстои Европейският парламент да одобри целия екип комисари, включително и президента и Висшия представител на съюза по външни работи и политика за сигурност/вицепрезидент на ЕК на пленарна сесия в Страсбург. Срокът за това е 22 октомври, но на 15 октомври говорител на президента Юнкер съобщи, че може да не бъде спазен.