Британският парламент подкрепи участие в коалицията в Ирак

26.09.2014 | 20:10 Редактор: Теодора Георгиева
Британският парламент подкрепи участие в коалицията в Ирак

Британският парламент подкрепи с 524 гласа  "за" срещу 43 "против" страната да се присъедини към въздушните удари срещу джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава в Ирак.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви пред депутатите, че ислямистите са пряка заплаха за Обединеното кралство.

„Ислямска държава ни обяви война и ние трябва да отговорим“, каза Камерън.

По думите му от национален интерес е Великобритания да с присъедини към борбата и предупреди, че операцията може да отнеме месеци, а дори и години.

Ето какво каза британският премиер:

Шест Tornado на кралските военновъздушни сили ще участват в атаките по обекти на Ислямска държава, съобщава Би Би Си.

След седемчасов дебат на 26 септември, депутатите подкрепиха участието на Великобритания в коалицията

Консерваторите, либералдемократите и лейбъристите подкрепиха решението, но някои депутати изразиха тревога докъде може да доведе то и за перспективата от бъдещо участие в операции в Сирия.

След вота министърът на отбраната Майкъл Фалън каза, че предстои дълга кампания, и че „няма да има серии от незабавни удари“.

Фалън съобщи за Би Би Си, че приоритетът ще бъде „спиране на клането на цивилни“ в Ирак и че Великобритания и нейните съюзници ще продължат да бъдат насочвани от иракски и кюрдски разузнавателни служби в определянето на целите.

САЩ приветстваха решението на британският парламент за участие на страната във военната операция в Ирак.

Подобни стъпки вече предприеха Дания и Белгия, а Франция вече участва в иракската операция на САЩ, каза прессекретарят на Белия дом, Джош Ърнест.