Иран се съмнява в сериозността на САЩ в борбата срещу Ислямска държава

Коментарът направи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф

20.09.2014 | 11:06 Редактор: Мариета Иванова
Иран се съмнява в сериозността на САЩ в борбата срещу Ислямска държава

Иран изрази съмнение, че Съединените щати са сериозни в усилията си в борба срещу терористичната групировка Ислямска държава. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. По думите му американската програма се стреми да подпомогне ключови елементи от Ислямска държава, както и бойци, свързани с Ал-Кайда.

Коментарът на дипломата идва на фона на усилията на Вашингтон да събере регионална подкрепа в борбата с джихадистите.
Докато Съединените щати многократно изключваха военна координация с Иран в борбата срещу Ислямска държава, в петък по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Ирак, американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Техеран все пак може да изиграе ключова роля.

Американските власти до голяма степен се опасяват, че неуправляемата територия, която Ислямска държава контролира в Ирак и Сирия, може да стане благодатна почва за екстремисти, които след това може да атакуват Западна Европа и Съединените щати.
Двустранни разговори се очаква да проведат американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф по време на годишното събиране на световните лидери на Общото събрание на ООН следващата седмица.

В същото време руският посланик на ООН Виталий Чуркин предупреди, че всяко действие на международната коалиция срещу Ислямска държава трябва да бъде в съответствие с международното право и хартата на ООН.

„Ние сме заинтересовани от единен и стабилен Ирак, активно сме ангажирани в международните и регионални въпроси. Налагането на бързи решения ще бъде безсмислено”, подчерта Чуркин.

Междувременно Съединените щати са извършили нов кръг от ударни мисии в Ирак. На 19 септември и Франция нанесе първите въздушни удари по цели на екстремисти от групировката Ислямска държава в Ирак. Новината беше съобщена от френския държавен глава Франсоа Оланд. Така страната изпълни ангажимента си на практика да се присъедини към офанзивата и на други държави срещу Ислямска държава, която държи под контрол обширни територии в близкоизточната страна.