САЩ ще въоръжат сирийските бунтовници в борбата им с организацията Ислямска държава

Обама за пореден път заяви, че няма да изпраща сухопътни сили в Ирак

18.09.2014 | 09:29 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ ще въоръжат сирийските бунтовници в борбата им с организацията Ислямска държава

САЩ ще обучава сирийската опозиция в борбата и с организацията Ислямска държава. Предложението на Барак Обама бе одобрено от Конгреса във Вашингтон. Междувременно американският президент за пореден път потвърди, че няма да изпраща сухопътни сили в Ирак.

За да бъде ратифициран документът да бъде одобрен от сената, а след това подписан от самия Обама. На 11 септември Обама обяви план за борба срещу Ислямска държава.

Международни анализатори отбелязват, че самата организация се появи в Сирия благодарение на помощта от Белия дом за опозицията срещу режима на Башар Асад. Експерти отбелязват, че през последните месеци в редиците на Ислямска държава се стичат нови доброволци.

Междувременно американският президент за пореден път потвърди, че няма да изпраща сухопътни сили в Ирак. Думите на държавния глава идват часове след като началник-щаба на въоръжените сили на Съединените щати генерал Мартин Демпси каза, че може да се изпратят сухопътни сили на територията на Ирак.

Към момента авиацията ще бъде основния инструмент за справяне с джихадистите. При въздушни удари тази нощ са загинали 28 екстремисти в района на град Тикрит.

Междувременно дипломатическите совалки между членовете на коалицията срещу терористите продължава. Френският президент Франсоа Оланд и йорданският крал Абдула се срещнаха в Париж. Двамата обсъдиха по-нататъшните стъпки в борбата с организацията Ислямска държава.