Франция нанесе първи въздушни удари срещу екстремисти от Ислямска държава в Ирак

Новината беше съобщена от френския държавен глава Франсоа Оланд

19.09.2014 | 16:19 Редактор: Ирина Георгиева
Франция нанесе първи въздушни удари срещу екстремисти от Ислямска държава в Ирак

Франция нанесе въздушни удари по цели на екстремисти от групировката Ислямска държава в Ирак. Новината беше съобщена от френския държавен глава Франсоа Оланд. Това са първите удари след като Париж обеща да се присъедини към офанзивата на други държави срещу Ислямска държава, която държи под контрол обширни територии в близкоизточната страна.

Самолети Рафал са нанесли удари срещу логистично депо на терористичната групировка Ислямска държава. Според изявление на кабинета на френския държавен глава целта е била напълно разрушена, съобщава Reuters. 

"Тази сутрин в 9:40, съгласно разпоредбите, които дадох самолети Рафал са извършили ударите. Други атаки ще се проведат в следващите дни. Целта е една и съща – да се отслаби тази терористична организация и да се подкрепят иракските власти и военни, както и кюрдските сили. Няма абсолютни никакви сухоземни френски военни, а само самолети, които са в координация с иракските власти." - заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

Офанзивата идва само ден след като президентът Оланд заяви, че се е съгласил да предприеме подобна инициатива, но подчерта, че операциите ще бъдат единствено на територията на Ирак и няма да включват изпращането на войски. Досега Франция беше извършвала само разузнавателни полети над Ирак и е предоставяла оръжия на кюрдските бойци в северната част на държавата.

Анализатори коментират, че мисията на Париж подчертава изненадващо военния активизъм на френския социалистически президент. Държавата се ангажира в мисии в Мали и Централна Африка.

„Французите бяха нашият първи съюзник и те отново са към нас. Това показва, че тези отношения наистина са от значение“, коментира генерал Мартин Демпси – началник на обединените щабове на американската армия, който беше на посещение във Франция. 

От началото на август американски военни самолети са извършили повече от 170 удара срещу групировката в Ирак в опит да бъдат защитени представители на САЩ в страната, както и някои от ключовите иракски обекти. Въздушните удари помогнаха на иракските и кюрдски сили да си възвърнат ключови позиции като язовирът край Мосул и други по-малки градове.....

Повече в следващото видео: