Десен сектор: Порошенко ще свърши като Янукович

Причина за нападките стана законът за обособения статут на Донбас, който според групировката е антинационален

18.09.2014 | 12:44 Редактор: Ирина Георгиева
Десен сектор: Порошенко ще свърши като Янукович

Украинската националистическа групировка „Десен сектор“ със заплаха срещу президента Петро Порошенко. Лидерът на националистите Дмитро Ярош заплаши държавния глава, че ще го сполети съдбата на неговия предшественик Виктор Янукович. Причина за нападките стана законът за обособения статут на Донбас, който според групировката е антинационален.

Според Дмитро Ярош, ако Порошенко не се опомни, в Украйна ще има нов президент и главнокомандващ на въоръжените сили.

„Ако някой не вярва в това, нека напише писмо на Янукович. Той ще потвърди, че невъзможното се осъществява”, заяви Ярош.

Лидерът на националистите допълни, че тайното гласуване, на което е приет Законът за статута на Донбас, няма никакво значение и юридическа сила.

В същото време Петро Порошенко заяви, че след ратифицирането на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС вече няма надежда за възраждане на Съветския съюз. Украинският държавен глава, който е на официално посещение в Канада, подчерта, че Украйна е преминала своя Рубикон и вече е европейска нация. Порошенко се срещна с премиера Стивън Харпър и говори пред канадския парламент.

"Канада признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, на цяла Украйна. И независимо дали са необходими пет месеца или 50 години да я освободят, ние никога няма да признаем незаконната руска окупация на всяка украинска територия." - заяви Харпър.

В своето обръщение Порошенко благодари на Канада, както и на всички 1,2 милиона души с украински произход там за подкрепата, оказана на властите в Киев.

"Днес Украйна плаща много висока цена за това, че защитаваме това, в което вярваме – демокрация и свободата да избираме нашето собствено бъдеще. За повече от две десетилетия ние гордо заявяваме, че Украйна извоюва своята независимост без проливането на капка кръв. Това вече не е така. Защото сега е нашата истинска битка за независимост." - коментира Порошенко.

Междувременно стана ясно, че бюджетът на Украйна е олекнал с пет милиарда долара по време на военната операция в Донбас. Тази цифра не отчита сумите, които ще бъдат необходими за възстановяване на разрушените региони.