Кремъл плаши с нови контрасанкции

Руският отговор на новите санкции, наложени от ЕС и САЩ , няма да закъснее

13.09.2014 | 18:29 Редактор: Ирина Георгиева
Кремъл плаши с нови контрасанкции

Руският отговор на новите санкции, наложени от ЕС и САЩ , няма да закъснее. Това стана ясно от официално съобщение, разпространено от руското външно министерство. Кремъл определи новите санкции на Запада като поредната враждебна стъпка , направена на фона на трудно извоюваното примирие в Украйна. 

От външното ведомство изтъкват, че жонглирането със санкции няма да принуди Русия да промени принципната си позиция. Въпреки заканите Москва твърди, че ще остави „отворена вратата” за конструктивно и честно двустранно сътрудничество, което включва съдействие за решаването на украинската криза. 

Междувременно руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви, че Москва може да въведе ограничения върху вноса на продукти от областите на нефтохимията и машиностроенето.  

Министърът уточни, че контрасанкциите ще засегнат преди всичко за промишлено производство, автомобили, друга техника, например компресори и хладилници. 

Междувременно руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че с новите мерки САЩ и Евросъюза поставят под заплаха собствения си бизнес. Той определи мерките на Запада като най-лошите решения на правителствата, защото са предприемат срещу собствения бизнес.