Целта на Путин е да унищожи Украйна като независима държава, смята Яценюк

13.09.2014 | 10:44 Редактор: Ирина Георгиева
Целта на Путин е да унищожи Украйна като независима държава, смята Яценюк

Целта на руския президент Владимир Путин е да унищожи Украйна като независима държава и да възстанови Съветския съюз, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Reuters.

Яценюк заяви позицията си по време на конференция в Киев, на която присъстваха украински и европейски представители и бизнес лидери. По време на събитието украинският премиер е приветствал новата вълна икономически санкции срещу Русия. Те бяха наложени от ЕС и САЩ. Яценюк посочи, че те представляват голяма заплаха за руската икономика.

"Все още сме на етапа на война и ключовият агресор е Руската федерация. Путин иска още един "замразен конфликт"."

"Целта му е да превземе цяла Украйна. Русия е заплаха за световния ред и за сигурността в цяла Европа", добави премиерът.

Украйна се намира в състояние на война, и докато не бъде постигнат мир, е сложно да се осъществят реални промени в страната, заяви премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

По думите му конфликтът в Източна Украйна е главният проблем пред страната. Когато бъде прекратена войната, ще се появи шанс да се привлекат международни инвестори, да се върне доверието на местните инвеститори и да се концентрира вниманието върху реформите.

Второто ключово предизвикателство пред държавата, продължи Яценюк, е енергетиката. Премиерът напомни, че страната засега изпитва трудности с натрупването на достатъчно количество газ за нормалното осигуряване на есенно-зимния сезон.

"В нашите хранилища има до 17 млрд. куб. метра - това е недостатъчно, за да преживеем зимата, но стига, за да не замръзнем", каза Яценюк. 

Той отбеляза и проблемите с доставките на въглища за електростанциите на Украйна. Киев е принуден да го внася от други страни като Южна Африка, посочва ИТАР-ТАСС.Ц