Словашкият премиер се закани да наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия

Те са безсмислени и контрапродуктивни, обяви Роберт Фицо

31.08.2014 | 14:12 Редактор: Ирина Георгиева
Словашкият премиер се закани да наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия

Премиерът на Словакия се закани да наложи вето на санкциите на ЕС срещу Русия. Те са безсмислени и контрапродуктивни, обяви Роберт Фицо и допълни "преди да разберем какви са резултатите от вече въведените санкции няма смисъл да бъдат въвеждани нови". Според Фицо санкциите ще навредят на националните интереси на Словакия. Заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, министър-председателят на Словакия нерядко се опълчва на Брюксел, отбелязват световните агенции.

"Докато не разберем ефекта от вече наложените санкции, няма смисъл да налагаме нови", посочи Фицо  през журналисти след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде БТА.

Лидерите на ЕС поискаха от ЕК да представи предложения за нови санкции срещу Русия във връзка с действията й в Украйна в рамките на една седмица, макар че не уточни кога могат да бъдат приложени те.

Но Фицо, чиято страна по-рано се противопостави открито на санкции срещу Русия, от която зависят доставките й на природен газ, заяви, че ще се бори срещу санкции, които биха навредили на словашката икономика.

"Ако ще има предложения, аз запазвам правото си на вето върху санкции, които биха навредили на националните интереси на Словакия", посочи премиерът.